Dascălii sălăjeni dau meditaţii "la negru"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din aproximativ 3.500 de cadre didactice, câte sunt în Sălaj, numai 11 le dau meditaţii elevilor în mod oficial. Majoritatea cadrelor didactice, mai ales cele specializate pe discipline care fac obiectul examenelor, meditează elevii pe bani, însă prea puţini se înregistrează la Fisc.

Potrivit informaţiilor oferite de compartimentul de presă al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Sălaj, numai 11 profesori sunt înregistraţi de către instituţia financiară. Inspectorul şcolar general, Ioan Abrudan, crede că problema legată de meditaţii trebuie concentrată în jurul respectării legalităţii. „Este un serviciu pe care cadrul didactic îl prestează, pentru care ia nişte bani, aşa că are o obligaţie faţă de stat“, spune Abrudan.


Cerere mare pe piaţă pentru meditaţii
El arată însă că este total nepotrivit să luptăm împotriva meditaţiilor, cu atât mai mult cu cât există mare cerere pe piaţă pentru acest gen de servicii educaţionale. „Cadrele didactice au competenţa s-o facă şi nu văd nici un impediment în asta, doar că fiecare dintre noi trebuie să respectăm legea. E o problemă şi de conştiinţă civică“, precizează inspectorul şcolar general.
Ioan Abrudan mai spune că au fost suspiciuni de profesori care ar fi condiţionat notele la clasă de participarea la meditaţii. „Însă acest lucru trebuie dovedit“, susţine el. În acest sens, inspectorul precizează că, la un moment dat, a fost o discuţie în cadrul Ministerului Educaţiei care a venit cu propunerea ca profesorii să nu poată da meditaţii la aceeaşi şcoală la care predau, tocmai pentru a evita aceste suspiciuni.


240 de lei pentru meditaţii într-o lună
„Băiatul meu vrea să dea la Academia de Poliţie. Trebuie să dea din limba română şi din gramatică. Însă gramatică nu face în liceu şi trebuie s-o aprofundeze, astfel încât îi plătim meditaţii. Plătesc 30 de lei pe şedinţă, sunt două şedinţe pe săptămână, deci rezultă că plătesc 240 de lei într-o lună, doar pentru asta”, spune Marian Pop, tatăl unui licean.
„Eu nu pot să influenţez ce fac cadrele didactice în timpul lor liber. Nici nu mă intersează. Sunt organe abilitate pentru asta“, concluzionează inspectorul general.
„Sunt profesor , dau meditaţii şi Fiscul nu primeşte nimic, că doar nu sunt tâmpit să le dau munca mea! Ei ce-mi dau mie? Nu au făcut decât să-mi ia!“, este de părere un cadru didactic, profesor de matematică, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Cifră. 11
profesori plătesc taxe la stat pentru meditaţii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite