Curtea de Apel Cluj pune la plată Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele CNDC spune că va ataca decizie cu recurs (foto Femeia Conduce)
Preşedintele CNDC spune că va ataca decizie cu recurs (foto Femeia Conduce)

Instanţa clujeană a dispus, joi, 5 aprilie, anularea hotărârii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării care spune că Florian Mocan, candidatul la funcţia de secretar al Primăriei Pericei, respins pentru că nu ştia să scrie în limba maghiară, nu a fost discriminat. Mai mult, consiliul este obligat şi la plata unor daune morale.

Răsturnare de situaţie în cazul controversatului concurs de ocupare a funcţiei de secretar al comunei Pericei, organizat în luna aprilie a anului trecut. După ce Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNDC) a stabilit, ca răspuns la petiţia înaintată de Florian Mocan, candidatul respins pentru că nu ştia să scrie în limba maghiară, că această cerinţă, de cunoaştere a limbii maghiare, nu a fost discriminatorie, Curtea de Apel Cluj susţine contrariul. Instanţa a fost chemată să se pronunţe în acest caz de Florian Mocan, care a cerut în contencios administrativ anularea hotărârii CNDC. Astfel, printr-o decizie pronunţată joi, 5 aprilie, instanţa clujeană dispune anularea hotărârii adoptate de CNCD şi obligă consiliul să plătească reclamantului suma de 1000 lei cu titlu de daune morale şi 154,3 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

"Mi se pare chiar tendenţioasă această decizie"

Decizia nu este, însă, una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. De altfel, preşedintele CNDC, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat pentru Adevărul că va ataca hotărârea instanţei de la Cluj cu recurs imediat ce va primi motivarea. „Foarte curioasă decizia instanţei. Am înţeles că anulează o hotărâre a CNDC, dar să acorde despăgubiri morale pentru un concurs pe care nu l-am organizat noi… Aşteptăm cu interes motivarea şi cu siguranţă vom depune recurs. Pentru că cel puţin sub aspectul despăgubirilor morale mi se pare chiar tendenţioasă această decizie”, ne-a declarat Asztalos.

Atu pentru procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie


De cealaltă parte, Florian Mocan este, evident, mulţumit de decizia instanţei şi speră ca aceasta să îl ajute să obţină o soluţie favorabilă şi în celălalt proces deschis de el, de această dată împotriva celor care au organizat concursul – Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi Primăria Pericei. Procesul, în care Mocan cere anularea concursului şi organizarea unuia nou, s-a desfăşurat în primă instanţă tot la Curtea de Apel Cluj. Instanţa clujeană i-a dat câştig de cauză în noiembrie anul trecut, însă ANFP şi Primăria Pericei au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Primul termen se judecă la 1 iunie.

Referitor la daunele morale cerute de el şi dispuse acum de instanţă, Florian Mocan spune că le consideră perfect justificate, întrucât în urma concursului şi a incidentelor care au urmat a suferit importante prejudicii de imagine. „Una dintre dovezile cele mai plauzibile, pe care am şi prezentat-o în faţa instanţei, este un articol apărut în presa locală – „UDMR îl desfiinţează pe secretarul comunei Carastelec”. Am fost terfelit de UDMR deşi eu nu aveam nicio treabă cu acest partid”, explică el. În articolul cu pricina, conducerea UDMR Sălaj îl acuză pe Mocan că ar avea „pregătire profesională îndoielnică” şi că sunt legi care stabilesc clar că în unităţile administrative teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi au o pondere de 20 la sută, în cadrul aparatului propriu al consiliilor locale sau judeţene, în compartimentele care au atribuţii în relaţiile cu publicul cor fi încadrate şi persoane care cunosc limba maternă. „Eu nu am găsit nicio lege care să spună aşa ceva. Mai mult, secretarul nu face parte din aparatul de specialitate al primarului, iar partea de stare civilă, de care se tot leagă dânşii, nu este atribuţia exclusivă a secretarului. Primarul este ofiţerul de stare civilă şi poate delega pe oricine să se ocupe de asta. La Măerişte, spre exemplu, un referent este delegat să se ocupe de starea civilă”, susţine Mocan. El mai spune că este secretar al unei alte comune din Sălaj, Carastelec, din octombrie 2005 şi deşi acolo ponderea populaţiei maghiare este şi mai mare (aproximativ 92 la sută, faţă de 54 la sută în Pericei), faptul că nu ştie să scrie ungureşte nu a afectat nicio clipă bunul mers al activităţii din primărie.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite