Curtea de Apel Bucureşti a anulat raportul ANI care o acuza pe mama Andreei Paul de conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa bucureşteană s-a pronunţat la începutul acestei săptămâni, după ce mama Andreei Paul, Mărioara Vass, a constestat în 23 februarie raportul Agenţiei Naţionale de Integritate /ANI).

Potrivit informaţiilor afişate pe site-ul instanţei, hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în cinci zile de la comunicare în cazul deciziei de a suspenda raportul de evaluare până la soluţionarea irevocabilă a cauzei, respectiv cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare în cazul anulării raportului de evaluare.

Reamintim că ANI a dat publicităţii raportul de evaluare prin care susţinea că Mărioara Vass s-a aflat în conflict de interese în 8 februarie, ziua mandatarii guvernului condus de către Mihai Razvan Ungureanu, guvern în cadrul căruia fiica acesteia, Andreea Paul, ar fi trebuit să preia portofoliul Economiei. În seara de 7 februarie, Andreea Paul a refuzat, însă, invocând motive personale, nominalizarea.

Scandal naţional pentru două contracte în valoare totală de 21.180 de lei

În raportul publicat atunci, ANI susţinea că Mărioara Vass, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bobota, judeţul Sălaj, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, întrucât a încheiat două contracte în valoare de 21.180 de lei, între SC MAVAS M&G SRL, societate în cadrul căreia deţine calităţile de administrator şi asociat unic, şi două unităţi de învăţământ preşcolar.

Finanţarea acestor contracte a fost asigurată din bugetul iniţial al comunei Bobota pe anul 2010, acesta fiind suplimentat ulterior, iar Mărioara Vass a participat, în calitate de consilier local, atât la procesul de decizie privind adoptarea bugetului local pe anul 2010, cât şi la suplimentarea ulterioară a acestuia, se arată într-un comunicat de miercuri al ANI.

Evaluările în cazul Mărioaraei Vass au început în 5 iulie 2011, aceasta fiind informată despre începerea procedurii de evaluare în 12 august 2011 şi 9 ianuarie 2012. Mărioara Vass a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, a precizat ANI.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj să facă cercetări în cazul Mărioarei Vass privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese. De asemenea, ANI a dispus iniţierea demersurilor în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

"Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective", se mai arată în comunicatul ANI.

Potrivit articolului 2531 din Codul Penal al României, "conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv".

De asemenea, potrivit prevederilor Legii 161 din 19 aprilie 2003, "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative".

Andreea Paul: "Abia am deschis şirul. Voi continua"

"În mod flagrant, niciuna dintre condiţiile esenţiale care trebuie întrunite în mod cumulativ pentru a se afla în situaţia unui conflict de interese nu au fost îndeplinite în acest dosar, nefiind nici măcar analizate prin raportul de evaluare care o viza pe mama mea. Au fost demontate toate concluziile raportului A.N.I., mijloacele de probă administrate în cauză dovedind fără echivoc lipsa oricărui conflict de interese", a comentat Andreea Paul decizia Curţii de Apel Bucureşti, avertizând că astfel de "demontări în justiţie" vor mai urma în ceea ce o priveşte:  "Abia am deschis şirul. Voi continua. Demnitatea şi profesionalismul nu sunt bunuri vandabile politic".

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite