Zălăuani, curăţaţi-vă acoperişul de ţurţuri! Se dau amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii au intervenit pentru înlăturarea ţurţurilor la mai multe imobile din Zalău
Pompierii au intervenit pentru înlăturarea ţurţurilor la mai multe imobile din Zalău

Speriaţi de ţurţurii de gheaţă care stau să cadă de pe ştreşinile imobilelor, ameninţând siguranţa cetăţenilor, dar  şi de sancţiunile contravenţionale  pe care le pot primi din partea autorităţilor locale, tot mai mulţi zălăuani solicită sprijinul pompierilor militari pentru înlăturarea acestora.

Numai în ultima perioadă, odată cu încălzirea vremii, şase cetăţeni, proprietari ai unor imobile din municipiul Zalău, au apelat de urgenţă numărul 112 pentru a solicita sprijinul pompierilor. Imobilele cu ţurţurii care putea să cadă în orice moment, periclitând viaţa cetăţenilor şi a autoturismelor parcate în zonă sau puteau provoca pagube materilale au fost pe de pe străzile 9 Mai, Crişan şi Bulevardul Mihai Viteazul. În toate cele şase cazuri, pompierii zălăuani au intervenit cu ajutorul autoscării şi au îndepărtat gheaţa, nefiind înregistrat nici un incident. 

Ţurţuri înlăturaţi cu mătura

Majoritatea cetăţenilor din municipiu sunt conştienţi de pericolele cauzate de ţurţurii de la streşinile imobilelor. Cei care locuiesc la case, folosesc adesea pentru a înlătura ţurţurii fie mătura, măturoiul sau bâte lungi de lemn. „Stau la curte. Dar anual în această perioadă specifică, înlătur cu mătura toţi ţurturi de gheaţă de la streaşina casei. Ce-i drept casa mea nu e prea înaltă şi de aceea pot să fac acest lucru şi singură. În primul rând mă gândesc la mine…, dacă i-aş lăsa acolo e posibil să cadă în orice moment chiar pe mine, în cap, doamne fereşte. Aşa că … nu-s lucruri de lăsat”,  spune Elena, o vârstnică din municipiul care locuieşte la casă. 

58 de notificări şi 9 atenţionări verbale

Potrivit unor informaţii furnizate de Manuela Ghiuruţan, purtător de cuvânt al Primăriei mumicipiului Zalău, pentru necurăţarea ţurţurilor inspectorii Serviciului Corp Control au întocmit 58 de notificări la care se adaugă 9 atenţionări verbale. Nu au fost aplicate amenzi deoarece proprietarii somaţi au îndepărtat gheaţa. Conform HCL 170/2007, măturarea zăpezii sau a gheţii de pe acoperişuri, trotuare sau rigole, din faţa imobilelor, imediat după depunere este o obligaţie care revine deţinătorilor de imobile, proprietari sau chiriaşi, spaţii comune sau incinte. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 140 şi 259 lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite