Cum şi-au împărţit partidele colegiile pentru Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Negocierile se vor încheia până la sfârşitul acestei luni
Negocierile se vor încheia până la sfârşitul acestei luni

PSD şi PNL împart "frăţeşte" cele şase colegii (patru pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat), fără a da niciunul celorlalte două partide cu care fac alianţă: PC şi UNPR. PDL ar putea ceda, în schimb, un colegiu în favoarea celor de la PNŢCD.

Potrivit preşedintelui formaţiunii, Tiberiu Marc, PSD va avea, conform negocierilor purtate în cadrul USL la sfârşitul săptămânii trecute, trei candidaţi. Este vorba despre doi candidaţi pentru colegiile 2 şi 6 la Camera Deputaţilor, adică pentru colegiile Cehu Silvaniei şi Jibou, şi un candidat pentru colegiul 2 de la Senat, mai exact colegiul ce acoperă zonele Zalău şi Jibou. Marc a precizat că, cel puţin în cazul celor două mandate deţinute acum de PSD, respectiv cel de deputat în Colegiul Jibou, câştigat de Iuliu Nosa, şi cel de senator în Colegiul 2, deţinut de Gheorghe Pop, se va merge la parlamentarele din 9 decembrie cu aceiaşi candidaţi ca şi în urmă cu patru ani. „S-a luat, la nivelul PSD, decizia ca actualii parlamentari să îşi păstreze mandatele”, a explicat Marc motivul acestei constanţe în desemnarea candidaţilor. Referitor la aşteptările pentru alegerile din decembrie, preşedintele PSD a declarat că mizează pe recâştigarea unui mandatul de deputat de către Iuliu Nosa şi a unui de senator de către Gheorghe Pop. „Mizăm că le vom păstra pe cele două, considerându-le sigure pe cele în care se poate realiza majoritatea”, a explicat el.


Chiar dacă ne-a declarat că nu a participat la negocierile din cadrul USL pentru mandatele de la parlamentare şi că nici nu a fost informat, deocamdată, ce colegii revin PNL-ului în Sălaj, preşedintele Radu Căpîlnaşiu a admis că, prin excludere, ar fi vorba despre colegiile 1 (Zalău) şi 3 (Şimleu Silvaniei) la deputaţi şi despre Colegiul 2 (Şimleu Silvaniei – Cehu) la senatori. Căpîlnaşiu a declarat că nu a fost definitivată încă lista candidaţilor liberali pentru aceste colegii precizând că acest lucru se va întâmpla, însă, în termenul stabilit, adică până la sfârşitul acestei săptămâni.


În privinţa celor două partide cu care USL îşi uneşte forţele pentru alegerile parlamentare, UNPR şi Partidul Conservator, se pare că în Sălaj niciunul dintre ele nu va avea candidaţi, nici pentru Camera Deputaţilor şi nici pentru Senat. "Nu s-au încheiat negocierile la nivel naţional", a explicat situaţia Mircea Gheţe, preşedintele PC Sălaj.


PDL şi PNŢCD încă negociază


E vremea negocierilor şi în PDL, unde se discută atât numele celor care se vor bate, în 9 decembrie, pentru mandate de parlamentari, cât şi pretenţiile celor de la PNŢCD, cu care democrat – liberalii fac alianţă. „Noi o să definitivăm lista candidaţilor până joi, 20 septembrie. Tot până atunci vom avea şi o întâlnire cu reprezentanţii PNŢCD, în cadrul căreia vom  clarifica pretenţiile lor şi în ce condiţii se pot realiza”, ne-a declarat deputatul Lucian Bode, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Democrat – Liberal. „Pretenţiile” ţărăniştilor s-ar putea concretiza prin desemnarea unui candidat, cel mai probabil în Colegiul 4 Jibou. Nicolae Joldoş, preşedintele PNŢCD Sălaj, ne-a confirmat că se poartă în acest moment discuţii cu PDL şi a precizat că partidul pe care îl reprezintă are cinci posibili candidaţi pentru parlamentare.


Seres Denes, singura certitudine din UDMR


În UDMR, o decizie privind candidaturile va fi luată abia în 26 septembrie, când va avea loc Consiliul Reprezentanţilor. „Spre deosebire de alte partide, noi nu nominalizăm candidaţii, ci aşteptăm să vină ei cu dosarele. Acolo unde sunt mai mulţi, Consiliul Reprezentanţilor decide care este mai potrivit pentru a candida şi abia în colegiile unde nu sunt doritori facem noi nominalizările”, ne-a declarat preşedintele filialei Sălaj a uniunii, deputatul Seres Denes. Potrivit acestuia, singura candidatură certă este a sa pentru un nou mandat de duputat în Colegiul 4 Cehu. Pentru Colegiul 1 Şimleu Silvaniei la Senat s-au înscris doi candidaţi, fostul prefect Vegh Alexandru şi actualul deţinător al mandatului, Fekete Andras. O decizie cu privire la care dintre cei doi va intra în bătălia finală din 9 decembrie va fi luată în 26 septembrie.


PP-DD, prezent în toate colegiile


Nici Partidul Poporului Dan Diaconescu nu şi-a desemnat până în acest moment candidaţii, însă preşedintele filialei Sălaj a formaţiunii, Alin Demle, a subliniat că partidul va avea candidaţi în toate colegiile, atât pentru mandatele de deputaţi, cât şi pentru cele de senatori. Singurul nume cert deocamdată este chiar cel al lui Demle, care va candida în Colegiul Şimleu Silvaniei. Celelalte nume vor fi stabilite până la sfârşitul acestei săptămâni – precizează el.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite