Cum pune statul umărul la falimentul firmelor din Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român are datorii de zeci de milioane de lei către firmele de construcţii care au câştigat licitaţii pentru lucrări publice.Contractele cu statul nu mai sunt minele de aur de altădată. O spun firmele care  aşteaptă şi de doi ani ca statul să le plătească pentru lucrările efectuate.

Aproape zece milioane de lei, adică o sută de miliarde de lei vechi. Atât datorează statul român firmei sălăjene „Drum Construct“ pentru lucrări efectuate în perioada 2008 - 2009 la obiective de interes public. O parte importantă din această datorie este în contul lucrărilor efectuate în 2008 la campusul şcolar de la Sâg şi neplătite nici până în ziua de astăzi.

„Este vorba despre 1,7 milioane de lei, bani pe care i-am luat din bancă, pentru a-mi putea plăti oamenii şi materialele de construcţie şi după care plătesc, anual, o dobândă de 340 de mii de lei“, spune Dumitru Ardelean, administratorul firmei. El mai precizează că, deşi statul nu i-a plătit facturile, firma sa a achitat la facturare taxa pe valoarea adăugată, adică încă aproximativ 300 de mii de lei.

Campusul de la Sâg

Firma „Drum Construct“ a încasat, în 2008, pentru campusul din Sâg, un milion de lei, însă suma cheltuită cu lucrările de acolo depăşeşte 4 milioane de lei. Pe lângă milionul de lei plătit şi pe lângă cele 1,7 milioane facturate, firma mai are lucrări efectuate, dar nefacturate, tocmai pentru a evita, pentru moment, plata TVA la o factură ce nu se ştie când va fi încasată.

Întrebat cum reuşeşte să-şi plătească în continuare oamenii, în condiţiile în care doi ani a lucrat aproape pe gratis, Ardelean susţină că îi este foarte greu. „Din fericire, am reuşit să nu dau oameni afară pentru că am găsit alte lucrări, pentru care există finanţare“, afirmă acesta.

„Mergem înainte, nu avem ce face“

Aproape la fel stau lucrurile şi la Jibou, unde firma „Consinit“ lucrează, tot din 2008, la construcţia campusului din oraş. Administratorul Teofil Florian spune că are de încasat facturi de 300.000 de lei, sumă la care se adaugă şi contravaloarea unor lucrări nefacturate. „Am luat credite, am plătit dobânzi, am plătit TVA. Dar mergem înainte, n-avem ce face. Statul ăsta român este foarte sărman“, spune, ironic, Florian. La rândul său, administratorul afirmă că îşi menţine firma pe linia de plutire doar pentru că a reuşit să prindă şi alte lucrări.

La Hida constructorul vrea să execute silit primăria

Firma „Universal Construct“, din Satu Mare, care a câştigat licitaţia pentru campusul din Hida, nu este la fel de îngăduitoare cu „sărmanul“ stat. Societatea a deschis acţiune în instanţă pentru executare silită, iar în situaţia în care va câştiga, Primăria Hida, care este beneficiarul lucrării, va trebui să dea 1,25 milioane de lei pe care statul le are faţă de firma în cauză.

„Ne execută pe noi, în condiţiile în care alţii, respectiv Guvernul României, a decis să se facă la Hida un campus şcolar, pentru ca mai apoi să rămână fără bani şi să nu-şi plătească datoriile“, punctează primarul Dorin Petruş.


Construcţii în degradare

 În 2008, Guvernul României a început un program naţional de construcţie a unor campusuri şcolare. Judeţului Sălaj i-au fost repartizate patru campusuri, cele trei de mai sus, plus încă unul la Liceul Pedagogic din Zalău, unde nu au apucat să înceapă lucrările. Un astfel de campus costă aproximativ 20 de milioane de lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite