Cum poţi trăi din artă. Un artist din Sălaj vinde lucrări de mii de euro online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Costălaş este unul dintre puţinii artişti plastici care reuşesc să vândîă lucrări online.
Dumitru Costălaş este unul dintre puţinii artişti plastici care reuşesc să vândîă lucrări online.

Chiar dacă Sălajul nu se poate lăuda cu o mişcare culturală impresionantă, iar numărul celor care intră într-o galerie de artă este destul de mic, există şi sălăjeni care pot trăi din artă. Pictorul Dumitru Costălaş îşi vinde pe site-uri specializate lucrările, unele dintre ele ajungând şi la peste 3000 de dolari.

Dumitru Costălaş este unul dintre puţinii artişti sălăjeni care poate afirma că, pe lângă satisfacţia spirituală, arta îi aduce şi beneficii materiale. Recunoaşterea naţională şi internaţională a artistului sălăjean a venit după 2009, an în care a reuşit să descopere şi să breveteze pictura în sticlă.

„Brevetul l-am primit în Modena, Italia. Italienii au fost uimiţi cum am reuşit să aduc pictura în miezul sticlei. Privind-o, parcă te uiţi la imagini 3D. M-a fascinat dintotdeauna sticla. Lucrez acum cu pulbere de sticlă, îmbinată cu o substanţă specială. Pentru a putea face pictură, sticla trebuie să ajungă la 820 de grade. De aceea am nevoie şi de echipamente speciale”, explică Dumitru Costălaş.

Cât aduce arta vândută online

Operele sale pot fi admirate în mai multe muzee din România, în Alba Iulia, Bucureşti, Vaslui sau Bistriţa, dar şi în colecţii personale din Italia, Ungaria, Franţa sau Canada. „O lucrare de a mea a ajuns chiar în Australia. Un om de afaceri, venit pentru câteva zile în Zalău, a văzut o lucrare. I-a plăcut şi mi-a comandat şi el una. A mai rămas încă două zile în plus în ţară, doar pentru a putea primi lucrarea”, susţine pictorul în sticlă.

Pe site-ul de specialitate mybestcanvas.com, Costălaş are 15 lucrări, şi susţine că a reuşit să vândă cam opt lucrări de la începutul acestui an.“Comenzile vin din întreaga lume. Clientul comandă lucrarea iar eu o trimit prin firme de curierat. Preţurile încep de la 100 de dolari, dar pot depăşi şi 3500. Nu oricine ajunge să vândă lucrările pe site-urile de specialitate. Proprietarii site-ului îţi verifică atent CV-ul înainte de a te promova”, explică Costalaş.

Dar artistul susţine că şi costurile sunt pe măsură. “Preţul unui atelier complet utilat, cu tot cu echipamentele pentru pictură în sticlă, culori, pânze, pensule, poate ajunge până la 10.000 de euro. Ori banii din vânzarea lucrărilor nu vin la dată fixă. Poţi să vinzi două – trei lucrări într-o lună, dar sunt şi luni la rând în care nu câştigi nimic. Tocmai de aceea eu fac şi vitralii pentru biserici sau clădiri, iar de aici îmi câştig existenţa”, mai spune Costălaş.

Nu există piaţă locală pentru artă

Szabo Attila, artist plastic şi coordonator al Galeriei de Artă Ioan Sima, susţine că artiştii sălăjeni nu pot trăi din lucrările vândute. „În Sălaj, dacă vinzi două – trei tablouri pe an, te poţi considera fericit. Din păcate nu există o piaţă locală pentru artă şi nici cumpărători avizaţi. Lucrurile se mişcă mult mai bine în centre culturale cu tradiţie, precum Cluj sau Bucureşti”, susţine Szabo.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite