Cum ne ferim de toxiinfecţiile alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile abdominale acute sunt principalul simptom al toxiinfecţiilor alimentare
Durerile abdominale acute sunt principalul simptom al toxiinfecţiilor alimentare

Temperaturile mari, specifice sezonului cald, favorizează apariţia toxiinfecţiilor alimentare şi a altor probleme de sănătate cauzate de consumul unor alimente în stare nu tocmai corespunzătoare. Medicii DSVSA Sălaj ne spun ce trebuie să facem pentru a nu ne îmbolnăvi.

Potrivit sfaturilor primite de dr. vasile Chindriş, din cadrul Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, în primul rând este bine să cumpărăm produse alimentare numai din magazine autorizate şi controlate din punctul de vedere al calităţii. Dacă ne creştem animalele - sursă de hrană - în propria gospodărie, medicii ne sfătuiesc să evităm administrarea necontrolată de medicamente la aceste animale, a căror carne, impregnată cu medicamente, o mâncăm ulterior. Dacă, totuşi, trebuie date aceste medicamente, sfatul este să respectăm dozele şi prevederile din prospect, dar şi să respectăm timpul de aşteptare dintre momentul tratamentului şi consumul alimentelor de origine animală.

Medicii recomandă, evident, şi spălarea mâinilor cu apă şi săpun după atingerea animalelor şi înainte şi după prepararea mâncarurilor (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, fructe, legume). Şi mai atenţi trebuie să fim atunci când mâcăm la iarbă verde, fie că este vorba despre un picnic, fie că vorbim de serbări câmpeneşti sau petreceri de tipul Zilelor Oraşului.
 
În bucătărie, sfatul este să spălăm temeinic vesela şi tacâmurile, dar şi fructele şi legumele, iar carnea trebuie preparată termic la cel puţin 70 de grade Celsius timp de două minute.

Medicii mai recomandă depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente, utilizarea de tocătoare diferite de cele pentru alte alimente şi fierberea laptelui proaspăt (crud) înainte de consum. De asemenea, este de dorit evitarea fertilizării solului destinat cultivării legumelor cu dejecţii care nu au fost supuse unui proces de sterilizare biotermică, iar persoanele care prezintă semne de boală sunt obligate să evite manipularea, prepararea şi servirea alimentelor pentru a proteja propria sănătate şi pe cei din jur şi să se prezinte imediat  la medicul de familie  pentru tratament.




Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite