Cum i-a sărăcit criza pe aleşii judeţului: primarul Radu Căpîlnaşiu nu şi-a plătit terenul pentru care a fost cercetat de DNA, iar familia Marc are mai puţini bani la bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singurul căruia i-au crescut veniturile este prefectul Alexandru Vegh. Foto: O.M.
Singurul căruia i-au crescut veniturile este prefectul Alexandru Vegh. Foto: O.M.

Conform noilor declaraţii de avere, ce trebuiau depuse până astăzi la prânz, la instituţiile la care sunt angajaţi, criza i-a sărăcit pe şefii din administraţia publică sălăjeană. Cu excepţia prefectului, care a câştigat mai bine în 2010, faţă de anul precedent, veniturile celorlalţi şefi de instituţii din Zalău au scăzut.

Potrivit declaraţiei de avere, anul 2010 nu i-a adus preşedintelui Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, prea multe satisfacţii materiale. Salariul de preşedinte i-a scăzut, per total, cu peste 7.000 de lei, de la 72.720 de lei în 2009 (aproximativ 6.000 de lei pe lună), la 65.390 lei în 2010 (adică mai puţin de 5.500 de lei lunar). E-adevărat, în 2010 a încasat 3.000 de lei şi ca preşedinte al Asociaţiei Regionale de Dezvoltare Intercomunitară din bazinul Hidrografic Someş – Tisa, dar chiar şi aşa, veniturile sale nu se ridică la nivelul celor din 2009. Poate de aceea şi depozitele din bănci ale familiei Marc au scăzut, faţă de declaraţia precedentă, cu 20.000 de euro. În declaraţia de anul acesta figurează, însă acelaşi autoturism Dacia 1100, din 1971, declarat şi anii trecuţi.

Declaraţie în avanpremieră

Chiar dacă nu şi-a făcut publică, încă, declaraţia de avere, primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, a acceptat să ofere, în avanpremeiră, câteva detalii din ea pentru Adevărul de Seară. Astfel, şi veniturile din salariu ale primului edil al Zalăului au scăzut, de la 39.293 de lei - în declaraţia precedentă, la 35.292 - acum (sub 3.000 de lei pe lună). Primarul şi-a vândut duba Volkswagen-ul Caravelle, însă mai are pe numele său o rulotă şi un ATV. Restul maşinilor folosite de familie sunt trecute pe firma soţiei. Căpîlnaşiu spune că aşteaptă să i se ia şi jumătate din terenul din Valea Miţii, pentru care a ajuns să fie cercetat de DNA. „Înţelegerea mea, legalizată la notar, cu cel de la care am cumpărat terenul respectiv a fost că voi încerca să plătesc suma întreagă, de 148.000 de euro, până la sfârşitul anului 2010, iar dacă nu reuşesc, pentru diferenţa rămasă să-şi poată lua terenul înapoi. Nu am putut plăti decât jumătate, dar încă nu a venit să-şi preia terenul înapoi“, explică primarul.

Ultima sută de metri

Până astăzi la ora 12.00, angajaţii din administraţia publică şi din celelalte instituţii prevăzute de Legea ANI ar fi trebuit să depună, la instituţiile la care lucrează, declaraţiile de avere aferente anului 2010, urmând ca, în termen de maximum 30 de zile, acestea să fie publicate pe site-urile oficiale ale instituţiilor respective şi pe cel al Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Dintre instituţiile din Sălaj, doar Consiliul Judeţean a publicat, deja, noile declaraţii de avere şi de interese.

Prefectul, mai bogat cu 11.000 de lei

Singurul care, teoretic, o duce mai bine este prefectul Alexandru Vegh. Salariul său a crescut de la 64.000 de lei în 2009 (când a fost trei luni subprefect, iar restul anului inspector guvernamental), la 75.039 de lei, din care 71.156 de lei reprezintă salariul de prefect, iar 3.883 o diferenţă de la Secretariatul General al Guvernului. Chiar şi aşa, prefectul a fost nevoit să îşi refinanţeze cele două credite în lei luate în 2008 de la BCR.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite