Cum ajung copiii infractori: jucându-se cu... focul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Şimleu, copiii şi-au dus petardele chiar la liceu
La Şimleu, copiii şi-au dus petardele chiar la liceu

Mai mulţi copii şi tineri din Şimleu Silvaniei, Jibou şi Camăr sunt cercetaţi acum de poliţişti după ce au fost prinşi fie că au vândut unor colegi petarde, fie că au avut asupra lor astfel de obiecte, fapte ce contravin Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Poliţiştii din Şimleu Silvaniei au efectuat un control la un liceu din oraş, în urma căruia au identificat trei elevi de 15 ani, care deţineau petarde. Potrivit Inspectorautlui de Poliţie Judeţean Sălaj, este vorba despre N. Tamaş, care avea la el 12 pachete de petarde sigilate, K. Rolland, cu două pachete, şi K. Levente, cu un pachet. Toate petardele erau marca „PICCOLO CORSAIR”şi  fiecare pachet avea câte 60 bucăţi.

Pe o stradă din Şimleu Silvaniei, poliţiştii l-au depistat pe D. Mark, din Nuşfalău, care  avea asupra sa cinci pachete de petarde, din care a folosit trei în timp ce se deplasa pe stradă. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că acesta cumpărase petardele de la D. Adam, din Camăr, ambii elevi ai aceluiaşi liceu.

La Jibou, poliţiştii l-au găsit pe B. Răzvan, de 14 ani, care  le-a vândut articole pirotehnice unor tineri cu vârste sub 16 ani, din Jibou, de la aceştia poliţiştii din Jibou ridicând 113 petarde.

Petardele au fost confiscate, iar tinerii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de  comercializare de articole pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege (16 ani), faptă prevăzută şi pedepsită lege.

Reprezentanţii IPJ precizează că, potrivit noilor reglementări legislative, articolele pirotehnice de divertisment sunt clasificate în 4 categorii, iar dintre acestea numai cele din Categoria I pot fi deţinute şi folosite de către persoanele fizice. Vânzarea acestor articole către publicul larg se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens,  în locuri autorizate  şi numai către persoanele care au împlinit vîrsta de 16 ani. Celelalte categorii de articole pirotehnice 2, 3, şi 4, pot fi comercializate numai către persoane juridice autorizate şi folosite numai de personal calificat ca pirotehnician. Nerespectarea acestor prevederi constituie infracţiune, pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an (art. 37 alin. 3şi 4 din L. 126/1995 republicată).

Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă între orele 24-06, la o distantă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu 4 niveluri şi mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri; la o distanţă mai mică de 500 m faţă de locurile de depozitare sau livrare a combustibililor, instalţiilor de gaze sau de înaltă tensiune; pe drumurile publice, aleile pietonale  şi în  spaţii deschise cu aglomerări de persoane. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă  de la 3000 – la 6000 lei (art.38, alin.1, lit. c din Legea126/1995, republicată).

Organizarea jocurilor cu articole pirotehnice este permisă persoanelor autorizate, numai cu avizul poliţiei sau, după caz, acordul primăriei, respectiv al pompierilor.

Pentru a nu încălca legea şi a nu se supune unor pericole, persoanele care doresc să achiziţioneze articole pirotehnice, trebuie să le cumpere numai din locurile autorizate şi numai  pe cele din  categoria I (focuri, chibrituri şi beţişoare bengale, pocnitori, jerbe, granule scânteietoare, scântei, bobiţe explozive, pocnitori cu confeti, etc). Articolele pirotehnice trebuie să fie inscripţionate pe ambalaj în limba română, cu denumirea, categoria din care fac parte, instrucţiuni de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care pot apărea  la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea acestora, în cazul articolelor noi introduse pe piaţă, inclusiv marcajul de conformitate CE.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite