Cum ajung bancnotele false în Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cele mai multe cazuri, valuta falsă este depistată la persoane care habar nu au de ea. De la începutul anului, 11 persoane au ajuns la Poliţie după ce au încercat să schimbe valută falsă la casele de schimb valutar. Cele 11 persoane au fost la rândul păcălite de falsificatori. În schimb, într-un alt caz, poliţiştii au prins o reţea de „plasatori” de forinţi falşi.

Bancnotele de valută falsă din ţările europene ajung şi în Sălaj, prin intermediul persoanelor care lucrează în străinătate şi aduc sau trimit bani în ţară. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, în prima jumătate a anului au fost 11 cazuri în care sălăjenii au ajuns la casele de schimb valutar cu bancnote false.

Bancnote false de 50 şi 100 euro

„Anul acesta am avut două cazuri. În ambele a fost vorba despre sume mici, câte o bancnotă de 50 de euro. Am sesizat imediat Serviciul de Combatere a Crimei Organizate. Sunt oameni care au primit o bancnotă de undeva, fără să-şi dea seama, şi vor să o schimbe. Poliţia vine imediat, confiscă valuta şi cercetează cazul”, ne-a declarat Mihai Neagu, administratorul casei de schimb valutar SC Picota SRL Zalău.

O angajată a unui alt punct de schimb valutar din centrul Zalăului, care a dorit să păstreze anonimatul, a spus că au avut şi ei un caz, fiind vorba tot de o bancnotă de 50 de euro. „Noi anunţăm imediat Poliţia, pentru că avem camere de filmat şi se înregistrează tot. Şi de la bănci au mers oameni cu bani falşi. La euro e foarte uşor de depistat, cei falşi se cunosc pe hârtie”, a precizat angajata casei de schimb valutar.

Niculina Grad, de 49 de ani, din Zalău, lucrează în Italia de mai mulţi ani. A trimis în ţară, cu un microbuz, 650 de euro. Fiica sa a mers să schimbe la o casă de schimb valutar patru bancnote de câte 100 euro. La casă, supriză. Operatoarea îi spune că una din bancnotele de 100 de euro e falsă. „Fiind printre alte bancnote, nu am observat diferenţa. Sinceră să fiu, nu prea mă uitam la banii primiţi. Aveam încredere în cei la care lucram. Au dus-o pe fiică-mea la Poliţie să dea declaraţii referitor la provenienţa banilor şi a confiscat-o pe cea falsă. După o vreme am primit acasă o scrisoare prin care ni se spunea că bancnota e falsă. Şi am rămas de pagubă. Nu am avut de unde să aflu dacă am primit banii falşi din Italia sau i-au schimbat cei prin care i-am trimis”, mărturiseşte femeia.

Prinşi în flagrant delict

La sfârşitul lunii februarie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate a prins în flagrant delict o parte din membri unui grup infracţional, care în perioada ianuarie-februarie a vândut în judeţele Sălaj, Bihor, Cluj, Maramureş, Satu Mare bancnote de 50 şi 100 euro şi forinţi, în bancnote de 10.000. În urma cercetărilor, au fost prinse 13 persoane din judeţele Sălaj şi Satu Mare, suspecte de comercializarea de valută falsă şi trafic de droguri.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite