Cum a fost dusă la sapă de lemn una dintre fabricile-simbol ale Zalăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuprom a fost, înainte de privatizare, una dintre cele mai productive fabrici din ţară
Cuprom a fost, înainte de privatizare, una dintre cele mai productive fabrici din ţară

Pe rolul Tribunalului Sălaj este un proces demarat de 13 acţionari de la Cuprom SA, care a fost una dintre cele mai mari fabrici din Zalău. Aceştia explică ingineriile financiare prin care s-a ajuns la insolvenţa unităţii şi cer dreptate. 

Un grup de acţionari minoritari de la fosta fabrică de conductori emailaţi din Zalău, Elcond (actuală Cuprom) se zbate să-i tragă la răspundere, prin instanţă, pe cei care – spun ei – au pus la pământ industria cuprului din România. Ei au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, dar procurorul de caz a dat neînceperea urmăririi penale împotriva celor indicaţi de acţionari ca fiind vinovaţi. În consecinţă, acţionarii au făcut, în noiembrie anul trecut, plângere împotriva rezoluţiei procurorului de netrimitere în judecată. Următorul termen în proces este în 4 aprilie, iar acţionarii speră ca atunci cauza lor să fie şi judecată, după un lung şir de amânări.

Manevre financiare 

Acţionarii au susţinut, în plângerea penală, că printr-un şir de manevre financiare, o firmă din Bucureşti pusă de acţionarul majoritar (o asociere de societăţi cu sediul  în Cipru) să administreze fabrica din Zalău a reuşit s-o aducă în pragul închiderii, în condiţiile în care anii trecuţi era una dintre cele mai productive din ţară. De la aproximativ 2.200 de angajaţi, cât avea fabrica în vremurile ei bune, când era una dintre cele mai mari fabrici de profil din ţară şi unul dintre principalii stâlpi ai economiei judeţului, ea funcţionează acum, la cote de avarie, cu puţin peste 80 de lucrători. Dintre toate secţiile fabricii, una singura nu a fost încă oprită – cea de trefilare, şi aceasta funcţionând, potrivit liderului sindical Boros Stefan, în regim „stand by”.

Cum s-a ajuns aici

Potrivit liderului grupului de acţionari, Florin Condea Roman, fost director comercial în cadrul fabricii, fiecare dintre proprietarii care s-au perindat pe la Elcond/Cuprom de la privatizarea sa de către Fondul Proprietăţii de Stat a bătut câte un cui în „sicriul” fabricii. Condea a explicat pentru „Adevărul“ ce s-a întâmplat. Declinul a început cu indienii de la Allied Deals, o firmă din Marea Britanie ce a cumpărat 51 la sută din acţiunile fabricii de la Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) în 1999, pentru ca în scurt timp, printr-o majorare de capital, să ajungă la 94 la sută. Când în 2002 firma din Anglia, transformată între timp în RBG Resources, a început să aibă probleme financiare, pe fir a intrat un lichidator din Olanda, care a vândut Elcondul unei asocieri de firme cu sediul în Cipru. Noii proprietari au ales o firmă din Bucureşti, Nordexon Manufacturing SRL, pentru a le administra afacerile din România – adică fabrica din Zalău şi uzina „Phoenix” din Baia Mare. Printre acţionarii firmei din Bucureşti se numără şi cunoscutul om de afaceri Horea Şchiopu Simu, fost director de bancă şi actual milionar în euro, care ar fi coordonat, spun acţionarii, dispariţia Elcondului şi prăbuşirea producţiei de cupru de la Zalău.

Mai exact,  administratorii desemnaţi de proprietari –firma din Bucureşti condusă de Simu – au înfiinţat o nouă firmă, numită SC Cuprom SA, cu sediul în capitală. După cum se arată în plângerea penală adresată de acţionari Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, prin „inginerii” economice Elcondul a ajuns să fie dator vândut noului Cuprom, astfel încât în 2004 toate activele Elcondului au fost transferate Cupromului, în contul acelei datorii despre care acţionarii spun că nu a existat niciodată.

Vor dreptate


Acţionarii susţin că toate aceste şiretlicuri ar fi putut fi uşor probate de procurorul de caz şi aşteaptă acum să li se facă dreptate în sala de judecată. Mai exact, ei vor să demonstreze că administratorii au adus la sapă de lemn Elcond-ul, iar astfel acţiunile lor au ajuns să valoreze cât hârtia pe care sunt tipărite. Fabrica din Zalău este în insolvenţă din 2008, iar cea din Baia Mare şi-a sistat în acelaşi ani activitatea.


Reacţie cu termen incert

Contactat pentru a obţine un punct de vedere vizavi de acuzaţiile care li se aduc clienţilor săi, avocatul  Cuprom, Daniel Barbu, ne-a spus că vom primi un astfel de răspuns însă nu a dat un termen exact precizând că acesta va veni „înainte de 4 aprilie, data următorului termen“. 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite