Cross pe limesul roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Startul competiţiilor va fi dat din faţa castrului roman de la Porolissum. Foto: Arhivă
Startul competiţiilor va fi dat din faţa castrului roman de la Porolissum. Foto: Arhivă

Cel puţin 100 de persoane vor participa la Turul Porolissum 2011. Participanţii s-au înscris la concursuri de cross, drumeţii şi mountain bike.Prin acest eveniment, Consiliul Judeţean îşi propune să promoveze Complexul Arheologic de la Porolissum, cel mai important sit al judeţului.

Elevi de la şcolile gimnaziale şi liceele din Zalău, tineri şi adulţi, care iubesc mişcarea, sunt aşteptaţi mâine, de la ora 14.00, la intrarea în fostul oraş roman Porolissum.

Consiliul Judeţean Sălaj organizează mai multe competiţii, pentru diferite grupe de vârstă, care vor avea loc pe fosta graniţă a Imperiului Roman şi chiar în incinta fostului oraş roman.

Pe jos şi cu bicicleta  pe limes

În funcţie de vârstă şi de apetenţa pentru mişcare, sportivii amatori vor putea participa la crossuri de 1500, 2000 şi 3000 de metri. Potrivit organizatorilor, startul va fi dat din faţa porţii praetoria a castrului roman de la Porolissum.

O altă competiţie va fi dedicată celor cărora le place să de deplaseze pe două roţi. Întrecerea de mountain bike se va desfăşura pe o lungime de 6,5 kilometri, pe  vechea linie a graniţei apărate de romani în urmă cu aproape două milenii.

Pe acelaşi traseu va fi organizat şi concursul de drumeţie, iar între ruinele vechiului municipium roman va avea loc un concurs, pentru elevii de gimnaziu şi liceu, în care participanţii vor trebui să demonstreze că ştiu istoria locului şi că sunt capabili să joace rolul de ghizi.”Din participanţii la acest concurs ne vom alege, poate, viitorii ghizi de la Porolissum”, explică Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean.

Un brand care te-ndeamnă la mişcare

Conform celor declarate de Tiberiu Marc, scopul evenimentului de mâine are un dublu scop. „În primul rând, ne propunem să promovăm Porolissumul în rândul sălăjenilor. Moştenirea romană de acolo poate deveni, şi parţial este deja, un brand al judeţului Sălaj. Încercăm să-i învăţăm pe sălăjeni, şi pe cei tineri, în special elemente ce ţin de istoria şi tradiţia locală. Pe de altă parte, competiţiile sportive au rolul de a-i îndemna pe oameni să iasă din oraş şi să facă mişcare în aer liber”, spune Marc.

Tadici&Co., parteneri la Turul Porolissum

Evenimentul de mâine se bucură şi de sprijinul lui Gheorghe Tadici,  fostul selecţioner al echipei naţionale de handbal feminin şi actualul manager al HC Zalău. „Sprijinim orice fel de evenimente care promovează sportul de masă. În Zalău,  din păcate, există doar două tipuri de sporturi – adulţii practică „datul cu sapa”, în weekenduri, pe la ţară, iar cei tineri sunt mai atraşi de „sporturile de noapte”. Sălăjenii nu se pot lăuda cu o cultură sportivă veritabilă, aşa că orice fel de evenimente de acest gen sunt binevenite. Chiar dacă jucătoarele de la HC Zalău sunt în vacanţă, câteva vor participa la competiţiile de la Porolissum, tocmai pentru a arăta sprijinul nostru pentru acest eveniment”, spune Gheorghe Tadici.

Participanţii la competiţiile de la Porolissum vor beneficai de transport gratuit. Autobuzele vor porni de la ora 14.00 din faţa Consiliului Judeţean Sălaj. Pentru mai multe detalii referitoare la concursuri, program şi regulamente puteţi accesa siteul www.porolissumsalaj.ro.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite