Criza nu a ajuns în curtea Bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două noi parohii ortodoxe au apărut în municipiul Zalău în plină criză economică. Reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe a Sălajului susţin că fondurile pentru ridicarea bisericilor provin, în cea mai mare parte, din donaţiile comunităţii de credincioşi.

Potrivit datelor postate pe site-ul Episcopiei Sălajului, chiar dacă judeţul şi ţara, în general, traversează, începând din 2008, o perioadă dificilă din punct de vedere economic, în protopopiatul Zalău continuă sau chiar au început  lucrări de construcţie la nouă lăcaşe de cult. Dintre acestea patru sunt chiar în municipiu – la Catedrala „Sfânta Vineri” şi la Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, continuă lucrările începute, iar din 2009 au început lucrările la alte două biserici – pe strada Sărmaş şi pe strada Crasnei.


Lăcaşele se construiesc din banii credincioşilor


Părintele Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, susţine că apariţia noilor biserici vine în întâmpinarea dorinţei credincioşilor. „Oamenii şi-au dorit să aibă aceste biserici mai aproape de casă, fiind obligaţi să vină până în centrul oraşului. În privinţa contextului socio economic, vă pot spune că tocmai aceste dificultăţi îi determină pe oameni să sprijine financiar construirea de lăcaşe de cult, pentru că ştiu că doar în aceste locuri îşi mai pot găsi alinare”, declară părintele Gârdan.

În opinia părintelui, a participa la construirea unei biserici reprezintă un privilegiu pentru orice credincios, iar prin disponibilitatea enoriaşilor pot fi demarate lucrările chiar şi fără un sprijin consistent din partea statului.

„Anul acesta, spre exemplu, Episcopia nu a primit nici un leu finanţare de la bugetul local al Zalăului, iar de la bugetul central au venit aproximativ 300.000 de lei. Bisericile se construiesc din donaţiile credincioşilor, indiferent că vorbim de oameni cu potenţial financiar, sau de pensionari care lasă câte 10, 20 sau 50 de lei pentru sfânta biserică”, mai spune reprezentatul Episcopiei.


Biserica – reper al existenţei pentru români


Etnograful Corina Bejinariu confirmă spusele părintelui Gârdan şi susţine că „insecuritatea economică creează o valorizare mai puternică a credinţei”.  „În vremuri de criză asistăm la o înflorire a acţiunilor de tip devoţional. Ori a participa la construirea unei biserici reprezintă una dintre cele mai bune fapte pe care o poate face un credincios. Mai mult, nu trebuie să uităm că şi liderii politici au încurajat, în ultimii douăzeci de ani, aceste iniţiative, fiind conştienţi de legătura foarte puternică dintre români şi Biserică. E un fapt unanim recunoscut că biserica reprezintă un reper al existenţei pentru români, fiind locul în care se petrec cele mai importante momente din existenţa individului – botezul, căsătoria şi înmormântarea”, explică cercetătorul din Zalău.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite