UPDATE: Criză de preşedinţi în centrele de bacalaureat din Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei nu a avut suficienţi profesori universitari care să conducă comisiile de examen din Sălaj. Comisia judeţeană de bacalaureat a numit ca înlocuitori profesori din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I.

UPDATE:Candidat eliminat din examen la Grupul Şcolar „Mihai Viteazul“

Cu toate că iniţial au anunţat că în Sălaj nu au fost probleme la proba de Limba şi literatura română, reprezentanţii comisiei judeţene de bacalaureat au revenit în urmă cu câteva momente asupra anunţului şi au precizat că avem şi noi un caz de eliminare din examen. Este vorba de un candidat de la centrul de examen de la Grupul Şcolar „Mihai Viteazul“, absolvent al grupului şcolar respectiv, care a fost prins nu doar cu fiţuică, ci şi cu o broşură cu modelele de subicte de bac. Candidatul care a vrut să fenteze bacalaureatul a fost scos imediat din examen, el nemaiavând voie să participe la niici o probă din actuala sesiune - precizează inspectorul şcolar general adjunct Mirel Matyas, preşedintele comisiei judeţene.

Surpriza primei probe scrise din cadrul examenului de bacalaureat, cea la Limba şi literatura română, a fost basmul, pe care candidaţii l-au avut de tratat  la punctul III al variantei extrase astăzi.

„Nu ne aşteptam să pice basmul. Am crezut că o să ne dea Alexandru Lăpuşneanu sau altceva, dar în niciun caz basmul“, spune Alexandru Boldan, proaspăt absolvent al clasei a XII-a  E de la Colegiul Naţional „Silvania“ Zalău.  La fel ca şi Alexandru, Robert Cocis şi Eric Jozsa, absolvenţi ai aceluiaşi colegiu, sunt şi ei surprinşi de subiect. „N-a fost greu, dar am pregătit mai mult alte subiecte, mai grele, aşa că basmul nu a fost chiar ceea ce vroiam noi“, explică Eric.


Examenul a mai inclus, la punctul I, un text de Vasile Alecsandri  („Iorgu de la Sadagura“), pe marginea căruia absolvenţii au avut de răspuns la mai multe cerinţe, iar la punctul II, candidaţii au trebuit să scrie un text argumentativ despre omenie, pornind de la proverbul „Fapta bună laudă pe om“.


Doar cinci profesori universitari


Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat a fost susţinută în Sălaj de aproximativ 2.600 de absolvenţi de liceu, grupaţi în opt centre de examen şi cinci subcomisii. Dacă din punct de vedere al desfăşurării probei nu a fost semnalată nicio problemă, conform precizărilor primite de la Mirel Matyas, preşdintele comisiei judeţene, dificultăţi au fost la organizare, şi asta din cauză că nu s-au găsit suficienţi profesori universitari dispuşi să vină în Sălaj ca şi preşedinţi de comisii.

Astfel, deşi erau necesari 11 profesori universitari ca preşedinţi pentru cele opt centre de bacalaureat, plus cele trei de evaluare, Ministerul Educaţiei a repartizat Sălajului doar şase. Cel mai probabil nu au fost suficienţi profesori dispuşi să accepte funcţia de preşedinte în actualele condiţii de remunerare, crede preşedintele comisiei judeţene. Din cei şase repartizaţi, în judeţ au ajuns doar cinci, cel de-al şaselea, care ar fi trebuit să fie preşedintele centrului de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian“, lipsind din motive medicale, precizează Mirel Matyas.


În cele şase centre în care, din diverse motive, n-au mai ajuns preşedinţii, comisia judeţeană a numit înlocuitori, adică profesori din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I.


Bacalaureat la 51 de ani




În ultima bancă dintr-o sală de examen de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai“, Rigo Ştefan aştepta în această dimineaţă calm subiectele. În vârstă de 51 de ani, bărbatul spune că s-a hotărât în urmă cu trei ani să facă liceul pentru că i-a fost ruşine de propriii copii. „Amândoi copiii au terminat facultatea şi mi-a fost ruşine că eu nu am reuşit să fac nici liceul“, mărturiseşte Ştefan, care lucrează ca muncitor de întreţinere la Liceul Reformat Zalău, unde a şi absolvit, de altfel, cursurile serale.

image
Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite