Criză de muncitori în industria textilă din Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii firmelor de confecţii se plâng că reuşesc cu greu să angajeze muncitori, deşi în evidenţele AJOFM sunt 250 de persoane cu experienţă în domeniu. Cele mai multe locuri de muncă disponibile în ofertele săptămânale ale AJOFM sunt cele din industria textilă.

Ultima minibursă a locurilor de muncă pentru confecţionere, organizată săptămâna trecută, nu a avut succes. De cele 20 de locuri de muncă oferite de către un angajator din industria uşoară s-au arătat interesate doar 30 de persoane, potrivit directorului AJOFM Sălaj, Romeo Sârca. Cu toate acestea, în judeţ există în evidenţa instituţiei 256 de şomeri indemnizaţi proveniţi din sectorul confecţiilor.

Romeo Sârca a constatat că în ultimul an există o tendinţă a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă de a profita până în ultima lună de indemnizaţia de şomaj. „O posibilă explicaţie constă în faptul că pe lângă indemnizaţie îşi mai completează veniturile muncind la „gri“ sau mai lucrează la ţară. Iar în domeniul confecţiilor, să recunoaştem, nu sunt salarii prea mari”, explică Sârca. Suma maximă a indemnizaţiei pentru un astfel de şomer este de 470 de lei, spune directorul, dar dacă persoana nu a avut calificare de confecţioner poate rămâne la 400 – 450 de lei.


Angajatorii cred că oamenii fug de muncă


Directorul AJOFM afirmă că firmele din domeniu i s-au plâns chiar de faptul că nu pot onora contracte din cauză că nu găsesc personal pe care să-l angajeze. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Sălaj, Vasile Pădurean, susţine că în urmă cu patru ani cea mai mare ocupare a forţei de muncă era în sectorul confecţiilor.

Pădurean, care este şi administratorul Universal CO SA Zalău, cel mai mare angajator local din domeniul textil, afirmă că anul trecut a reuşit să angajeze în decursul a două luni 110 persoane, deşi avea nevoie de 250. „Am fost aproape să pierd nişte contracte anul trecut, din această cauză. Anul acesta n-am resimţit o lipsă a forţei de muncă, dar nici nu am avut foarte multe locuri de muncă vacante”, spune angajatorul. În opinia sa, motivele pentru care şomerii nu sunt interesaţi de oferte ar fi instabilitatea locurilor de muncă, deoarece contractele se încheie pe perioadă determinată. De asemenea, Pădurean crede că angajaţii preferă locuri de muncă mai „lejere”, iar în firmele unde brandul impune exigenţă e nevoie de disciplină.

Şi Mihaela Iovu, administratorul unei firme mai mici, Mstil MS SRL, se plânge de faptul că într-un an de zile a angajat doar trei oameni, după ce a solicitat lunar 20-40 de muncitori la AJOFM  Sălaj. „Retribuţia nu e nici mai mică decât în alte domenii, iar jobul e unul curat, creativ, chiar frumos”, susţine administratorul Mstil MS.


Program solicitant, plată cu bani mărunţi


Anca Pădureanu are 26 de ani şi de şase lucrează în domeniul textilelor. Ea a observat că cele care renunţă la slujbele din industria textilă sunt în general tinerele care lucrează la maşina de cusut, cărora le vine greu să se adapteze la exigenţe, la norme. „Contractele se încheie pe termen limitat, poate li se face şi frică de ce va urma după încheierea perioadei”, spune tânăra.

Ana are 54 de ani şi nu are un loc de muncă. Ea a ieşit în şomaj din sectorul confecţiilor în urmă cu şapte ani, după ce a lucrat 20 de ani. „Munceşti ore în şir, câte două schimburi unul după altul, 12 cu 12, pentru bani mărunţi. Tarifele pentru manoperă cu care eram plătite reprezentă a suta parte din preţul produsului. Aşa este dintotdeauna în confecţii”, se justifică femeia.

Cifre: 1.000 de lei este salariul mediu pe care îl primeşte o confecţioneră

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite