Cristian Macai, singurul scafandru – cascador din Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spirit aventuros, Cristian a încercat de la senzaţiile tari date de zborul cu paraşuta, la cele provocate de  coborârea în adâncurile mării ori de cascadoriile cu maşina. A învăţat din toate, iar astăzi salvează vieţi, ca şi pompier la descarcerare.

Singurul scafandru profesionist din Sălaj, Cristian Macai se poate lăuda că a trăit periculos aproape de când se ştie. Are în spate 14 de ani de lupte libere, armata a făcut-o la paraşutişti, după care a făcut şi trei ani de şcoală de scafandri, plus cursuri de cascadorie cu unii dintre cei mai buni profesionişti din ţară, acoperind mai toată gama de senzaţii tari ce pot fi încercate într-o viaţă. Dacă paraşutismul şi cascadoria sunt mai degrabă o pasiune, de scufundările în adâncuri a încercat să facă o profesie, lucrând ca scafandru, timp de cinci ani, la o firmă de pe litoral.


Prieten cu Sobi Cseh


Pasiunea pentru cascadorie i-a adus şi prieteni de valoare. Îl numeşte aici în primul rând pe Sobi Cseh, pe care l-a convins să le acorde copiilor şi tinerilor cu probleme din Sălaj o nouă şansă. După Bucureşti, Zalăul va fi al doilea loc din ţară în care celebrul cascador va implementa proiectul „Gladiator”, un program intensiv de antrenamente de un an de zile prin care o sută de copii şi tineri cu probleme de delicvenţă juvenilă, consum de alcool, sărăcie vor fi reeducaţi prin sport.


Lucrează ca pompier la descarcerare


Experienţa ca şi scafandru şi-o foloseşte, din 2006 încoace, la recuperarea trupurilor victimelor apelor. Mai exact, el lucrează de cinci ani ca şi comandant de echipaj la descarcerare în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, fiind singurul din unitate care are pregătire ca şi scafandru. Cu toate că admite că recuperarea trupurilor lipsite de viaţă nu este o muncă pe care o poate face oricine, el spune că reuşeşte să se detaşeze de ceea ce face şi misiunile sale nu devin, în timp, sursă de coşmaruri. „Las totul în spate după ce s-a terminat, altfel nu am cum să mă întorc la munca mea”, explică el. Îşi aminteşte că cea mai traumatizantă misiune a fost cea din vara anului 2007, când a trebuit să scoată din apele Someşului doi fraţi, unul de 9 şi altul de 13 ani, şi pe unchiul lor, în vârstă de 22 de ani. „Cele mai crunte imagini sunt cele de la accidentele rutiere şi la decesele descoperite după mai mute zile. Mai ales dacă sunt şi copii”, spune el.


Ce-i place


Spune că îi plac senzaţiile tari, lucrurile ieşite din comun, în general. „Dacă făcând astfel de lucruri ieşite din comun pot să şi ajut oamenii, satisfacţia mea este cu atât mai completă”, mărturiseşte aventurierul.


Ce nu-i place


Cristian spune că nu-i plac oamenii care promit şi nu se ţin de cuvânt. „Cred că, de fapt, nu îmi place să fiu trădat, indiferent de către cine”, conchide el.


Întrebări şi răspunsuri


Care este cea mai spectaculoasă cascadorie executată până acum?
C.M.: Toate cascadoriile sunt spectaculoase, însă din ce am făcut eu până acum cea mai grea a fost o rostogolire cu maşina.
Cât este nebunie şi cât calcul matematic într-o cascadorie?
C.M.: Cascadorul nu este un om nebun, care se urcă la etajul II şi se aruncă în cap de acolo. Absolut totul este calculat.


Profil:
Născut: 29 august 1974, la Jibou
Studii: Şcoala de Scafandri Constanţa
Familei: Divorţat, un copil


 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite