Creşte consumul de droguri. Cinci tineri au ajuns la spital din cauza lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de droguri ilicite, în special de substanţe aşa-zis "etnobotanice", este în plină creştere în Sălaj - susţine Valer Merce, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

El pune acest lucru pe seama faptului că aceste substanţe sunt foarte uşor accesibile, fiind comercializate pe internet, unde controlul este practic imposibil de realizat. În plus - spune Merce - tinerii au informaţii insuficiente şi nerealiste în legătură cu cât de periculoase sunt aceste substanţe. Aşa se face că anul trecut cinci tineri au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă cu probleme de sănătate cauzate de consumul unor substanţe halucinogene, de fiecare dată acestea fiind asociate şi cu alcoolul. În un caz substanţa a fost identificată ca fiind canabis, în alt az - substanţă volatilă, iar în trei a rămas neidentificată.

14 tineri au cerut, direct sau prin intermediul părinţilor sau a cunoscuţilor, asistenţă medicală şi psihologică din partea centrului. Specialiştii CPECA au avut, astfel, ocazia să intervină medical de trei ori, psihologic, de 16, iar social de nouă ori.

Creşterea consumului de droguri are loc deşi CPECA Sălaj a implementat  anul trecut 10 proiecte locale de prevenire a consumului de droguri în 32 de unităţi şcolare din întreg judeţul şi peste 100 de activităţi de prevenire în şcoală la care au participat peste 500 de elevi , aproximativ 460 de cadre didactice şi consilieri şcolari şi aproximativ 300 de părinţi. Pornind de la nevoia de dezvoltare a unor programe de formare a părinţilor  specialiştii CPECA Sălaj au participat la întâlniri şi discuţii interactive cu părinţi ai elevilor şi au fost transmise informaţii în legătură cu activităţile centrului la peste 500 de familii.  Nu au lipsit nici acţiunile stradale.

"Deşi evoluţia acestui flagel este greu previzibilă, pentru limitarea   proliferării   acestuia în judeţul Sălaj  considerăm că este necesară realizarea unei  cooperări mai eficiente  între instituţiile abilitate în reducerea cererii şi ofertei de droguri, o mai mare implicare a societăţii civile pentru o mai intensă activitate de prevenire, de conştientizare a populaţiei şi atragere în programe de consiliere a consumatorilor, în folosul întregii comunităţi", susţine coordonatorul CPECA.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite