Consiliul Judeţean Sălaj merge mai departe cu consilierul găsit incompatibil de ANI. "Să decidă instanţa!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavril Biriş va fi consilier judetean si in mandatul viitor
Gavril Biriş va fi consilier judetean si in mandatul viitor

Consilierul judeţean Gavril Biriş, candidat PSD ales pe lista USl, rămâne în componenţa Consiliului Judeţean Sălaj. Preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, care este, în acelaşi timp, şi preşedintele PSD, spune că nu există, deocamdată, vreun temei legal pentru ca mandatul lui Biriş să nu poată fi validat.

"Soluţia ANi dă posibilitatea celor care simt că nu este în regulă să se adreseze instanţei.  Abia dacă o instanţă decidă că este incompatibilitate rămâne definitiv", ne-a declarat Tiberiu Marc, întrebat dacă îl păstrează pe Gavril Biriş pe lista de consilieri judeţeni în condiţiile în care, la cinci zile după alegeri, Agenţia Naţională pentru Integritate îl indică pe consilier ca incompatibil. Motivul invocat de ANI este faptul că Gavril Biriş, consilier judeţean şi în mandatul 2008 - 2012, a încheiat patru contracte de prestări servicii în domeniul transporturilor cu o instituţie subordonată Consiliului Judeţean, realizând un beneficiu de 30.512 lei. Abaterile de care se face vinovat Biriş ar fi - conform documentelor agenţiei, "conflict de interese penal, incompatibilitate şi fals în declaraţii".

Tiberiu Mar spune că acele contracte invocate de ANI nu sunt "o favoare sau contracte unilaterale, ci sunt, de fapt, nişte acorduri pe care firma de transporturi a domnului Biriş le-a încheiat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului pentru a permite ca persoanele cu dizabilităţi să poată călători cu tichetele de reduceri date de stat pe cursele regulate pe care le avea firma. "Şi ceilalţi operatori de transport acordă această facilitate, ceea ce presupune ca, pe traseul pe care operează se angajează să ia şi persoane cu dizabilităţi", explică Marc.

Preşedintele Consiliului Judeţean susţine că, în termen de cinci zile de la finalizare, concluziile raportului ar fi trebuit să fie trimise de ANI atât celui vizat, cât şi după caz, organelor judiciare sau administrative (Consiliul Judeţean, în acest caz) competente, iar până în prezent nu a fost transmis un astfel de document.

Reamintim că Gavril Biriş nu este singurul consilier judeţean de pe "lista neagră" a ANI. Alături de el, în raportul agenţiei apar Alexandru Şerban şi Ioan Mocanu, primul pentru un contract încheiat ca şi persoană fizică (în domeniul formării profesionale) cu Muzeul Judeţean, iar cel de-al doilea pentru un contract de prestări servicii în domeniul transportului cu o instituţie subordonată Consiliului Judeţean. Niciunul dintre cei doi nu mai apar în structura Consiliului Judeţean pentru mandatul viitor.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite