Cornel Grad a scris istoria Transilvaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a născut la exact 300 de ani de la decapitarea lui Carol al Doilea Stuart şi la 13 ani de la venirea la putere a lui Hitler. Istoric de formaţie, leagă fiecare dată importantă a vieţii sale de un eveniment istoric. Volumele sale istorice sunt considerate de specialişti „unele dintre cele mai solide lucrări în istoriografia română a ultimelor decenii”.

A terminat ambele facultăţi şi doctoratul cu nota 10. Cu toate acestea, spune că nu a fost ceea ce se cheamă un „zecist”, deoarece a avut, în liceu,  şi note de 9, la limba română şi istorie. „Notele se obţineau greu pe vremea aceea. Acum am văzut absurdităţi când clase întregi termină cu zece, vin la universitate şi au dificultăţi în a scrie o frază inteligibilă. Nu fac apologia a ceea ce a fost învăţământul atunci, însă este un lucru uşor sesizabil şi de necontestat: actualmente, ceea ce se numeşte sistem de învăţământ are o singură caracteristică vizibilă – incoerenţa absolută. Toţi au făcut experimente. Fiecare guvern a ţinut să demonstreze că aceia dinainte au fost incompetenţi şi răuvoitori şi că ei vor iniţia un nou sistem, uitând un lucru esenţial: educaţia nu se face pe cicluri de guvernare, nu este apanajul unei grupări politice. Educaţia, la fel ca alte sisteme vitale ale unui popor, trebuie să aibă garanţia stabilităţii.” Spune aceste lucruri în cunoştinţă de cauză, la ora actuală fiind profesor universitar la două filiale ale Univeristăţii de Vest „Vasile Goldiş”, cea din Satu Mare şi cea din Baia Mare.


Mii de pagini de istorie


Cornel Grad a scris mii de pagini de istorie a României. În 1998 a publicat volumul trilingv „1918 – Sfârşit şi început de epocă”. Tot în 1998 i-a apărut volumul „Al doilea arbitraj de la Viena – 30 august 1940”. În anul 2000 a fost publicată ediţia a doua a volumului „Al doilea arbitraj de la Viena” cu o completare: „Poziţia armatei române”. Tot în anul 2000 apublicat, împreună cu Ioan Oros şi Corina Bejinariu, „Jurnale, memorii şi însemnări transilvane – 1938-1989”.
Acum are sub tipar, împreună cu un colectiv de cercetători din Germania, cu colegi din Satu Mare şi din Cluj Napoca, o culegere de documente în trei volume care va apărea anul acesta la Frankfurt în limbile română, germană şi engleză: „Şvabii sătmăreni la confluenţa intereselor divergente ale României şi Ungariei – 1918-1940”. Tot în acest an îi vor apărea două volume istorice: „Delimitarea frontierei de vest a României” şi „Instalarea administraţiei româneşti în Transilvania, Banat, Maramureş şi Bucovina”. Spune că la această ultimp carte lucrează de 30 de ani şi are peste 3.000 de pagini. În această vară, va apărea la Ujgorod, Ucraina, cartea „Relaţiile româno-ucraineene din perspectiva serviciilor de informaţii româneşti – 1918-1945”.
Cornel grad spune că toate documentele folosite în volumele sale istorice au fost luate din arhivele Serviciului Român de Informaţii.
Cornel Grad a avut o carieră în care a lucrat mulţi ani ca şef al Direcţiei pentru Cultură şi Culte Sălaj, pe vremea aceea inspectorat, şi a fost cercetător în cadrul Muzeului de Istorie şi Artă Zalău. Revista de cultură şi istorie „Limes” îi datorează existenţa.


Ce îi place.


Spune că-i place să fie cinstit cu sine însuşi şi cu ceilalţi, îi plac cei care nu caută scuze atunci când nu au făcut cea ce trebuia. În egală măsură, apreciază puterea de a refuza sarcini pe care nu eşti în stare să le duci la capăt, puterea şi înţelepciunea de a-ţi cunoaşte limitele.


Ce nu îi place.


Detestă ignoranţa agresivă, pe care o atribuie celor care ne-au condus ţara de 21 de ani încoace. Nu-i place aflatul şi băgatul în treabă şi mai ales, a nu recunoaşte atunci când ai greşit şi a nu face nimic să-ţi îndrepţi greşeala. „Decât un sfat prost, mai bine tăcere.”

Întrebare şi răspuns.


Ce părere aveţi de mult discutata reîmpărţire teritorială a României?
Este o prostie. Dintr-o dată bulversăm tot ce s-a creat până acum. Pentru ce? Cui foloseşte? În Constituţie unităţile administrativ-teritoriale sunt judeţele. Dacă vor să reorganizeze ţara, ar trebuie schimbată Constituţia. Încă un aspect: toate centrele acestor megajudeţe se află la marginea lor. De exemplu, Clujul este cel mai îndepărtat. În ce fel se va eficientiza activitatea? Ce se va întâmpla cu toate structurile juridice? Este o nebunie.

Profil.
Născut. 30 ianuarie 1949, Domnin, comuna Someş Odorhei, Sălaj
Studii. Facultatea de Istorie Bucureşti, Facultatea de Drept Cluj, doctor în Istoria Relaţiilor Internaţionale
Familie. Văduv, doi copii



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite