Copilărie întreruptă de chiuretă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la niciun avort în rândul tinerelor sub 15 ani în 2008, s-a ajuns la patru doar în prima jumătate a acestui an. Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj indică o creştere îngrijorătoare în ceea ce priveşte graviditatea şi întreruperile de sarcină a adolescentelor sub 15 ani. Dar cifrele nu cuprind şi datele de la cabinetele private de obstretică-ginecologie.

În judeţul Sălaj s-au înregistrat, în primul semestru, 171 de întreruperi de sarcină, conform datelor furnizate de cabinetele de specialitate din spitalele publice. La fel ca în 2008 sau în 2009, majoritatea gravidelor care au avortat au provenit din mediul rural, cele mai multe fiind femei cu vârsta între  20 şi 24 de ani.

Deşi cifrele nu par alarmante, menţinându-se sub jumătatea celor din anii anteriori - 361 în 2009, 401 în 2008 -, situaţia e îngrijorătoare în rândul tinerelor sub 15 ani care au renunţat la sarcină. Aici s-au înregistrat creşteri vizibile: de la niciuna în 2008, la cinci în 2009 şi patru doar în prima jumătate din 2010. În plus, pe grupa de vârstă 15-19 ani s-au făcut deja 24 de întreruperi de sarcină.

Purtătorul de cuvânt al DSP Sălaj, Mihai Cheşeli, a declarat că în statistică nu sunt cuprinse şi cabinetele particulare de obstretică-ginecologie.

Mame înainte de vreme

Nu toate minorele care rămân însărcinate recurg la calea extremă. Cele care ajung în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului devin şi ele o evidenţă tristă: mame prea curând, cu risc crescut de abandon. Anul acesta au devenit mame 40 de fete sub 18 ani, iar anul trecut alte 53.

Posibile explicaţii: educaţia şi lipsa contraceptivelor gratuite


Medicul Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj, spune că într-adevăr au existat probleme în aprovizionarea cu medicamente contraceptive gratuite; dar crede că explicaţia ar fi mai degrabă lipsa educaţiei despre viaţa sexuală din familie şi din sistemul educaţional. „Nu ştiu câte dintre fetele acestea iau medicaţie contraceptivă”, a adăugat doctorul Marincaş.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite