Controale în şcoli şi primării. Şase angajaţi care cumulau pensia cu salariul, găsiţi în incompatibilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii ITM au făcut luna trecută 141 de controale pe tema relaţiilor de muncă
Inspectorii ITM au făcut luna trecută 141 de controale pe tema relaţiilor de muncă

Lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj au făcut în cursul lunii ianuarie un control în şcoli, primării şi alte instituţii publice pentru a verifica dacă există sau nu cazuti de incompatibilitate în privinţa persoanelor care cumulează pensia cu salariul.

Potrivit unui comunicat de presă al ITM, în urma controlului au fost identificate şase situaţii de incompatibilitate. Precizăm că, potrivit Legii nr.329/2009, pensionarii pot cumula pensia cu salariu numai dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru 2012 acest indicator a fost stabilit la 2.117 lei.

 Inspectorii ITM au făcut în curusul lunii ianuarie şi 141 de controale pe tema relaţiilor de muncă. Au fost identificate şase  persoane care munceau fără forme legale de angajare, agenţii economici în cauză  fiind sancţionati contravenţional cu amendă în cuantum  de 60.000 lei . De asemenea, în cadrul acestor controale s-a recurs la sancţionarea unui angajator cu amendă în valoare de 300 lei pentru nerespecatarea dispoziţiilor legale privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. Inspectorii au mai constatat că angajatorii nu -completează elementele contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, completează registrul general de evidenţă a salariaţilor cu date eronate ţi nu respectă dispoziţiile legale privind munca suplimentară şi repausul săptămânal.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite