Contrabandişti prinşi de poliţişti: făceau ţuică din zahăr şi o vindeau în ţară ca şi ţuică de prune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile cu care transportau alcoolul aveau spaţii special amenajate în acest sens (arhivă)
Maşinile cu care transportau alcoolul aveau spaţii special amenajate în acest sens (arhivă)

O adevărată reţea de trafic cu produse alcoolice a funcţionat până sâmbătă, 29 octombrie,  în comuna Sîg, judeţul Sălaj. Membrii reţelei, trei locuitori dintr-un sat al comunei, făceau ţuică din zahăr cumpărat ilegal şi o vindeau în mai multe judeţe din ţară ca şi ţuică de prune.

Potrivit unui comunicat al biroului de presă al Poliţiei Române, la destructurarea reţelei au contribuit poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj din cadrul B.C.C.O. Cluj, în cooperare cu Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă. Ei au descoperit, astfel, că Sorin B., de 31 de ani, Florian B., de 55 de ani şi Lucreţia A., de 42 de ani, toţi din comuna Sîg, judeţul Sălaj, au achiziţionat importante cantităţi de zahăr, pe care ulterior l-au procesat în instalaţiile de producere a alcoolului de la domiciliile lor, fără să fi fost autorizaţi în acest sens. Ulterior, alcoolul obţinut era vândut către diferite persoane de pe raza judeţelor Arad, Bihor, Timiş, Mureş şi Cluj.

Pentru a îmbunătăţi caracteristicile organoleptice, suspecţii au adăugat peste alcoolul obţinut diferite arome (esenţe) de fructe, fiind vândut ca ţuică, cu suma de 12 lei/litru.

Zahăr cumpărat ilegal de la Luduş

Din investigaţiile efectuate a reieşit că zahărul era procurat fără forme legale din localitatea Luduş, judeţul Mureş, de către Sorin B., prin intermediul unor angajaţi ai unei fabrici de zahăr. Acesta a cumpărat cantităţi mari de până la 20 de tone, plătind pe loc întreaga contravaloare a mărfii, ulterior zahărul fiind transportat până în localitatea Mal, judeţul Sălaj, cu autotrenul, iar aici era vândut direct din tir persoanelor care se ocupau cu producerea de substanţe alcoolice din acea localitate.

Sorin B. îşi achiziţiona recipiente tip pet-uri de 0,5 respectiv 1 litru de la o societate de profil din localitatea Măerişte, judeţul Sălaj, în care ambala produsele alcoolice, fiind astfel mai uşor de manipulat, disimulat şi transportat în vederea comercializării.

De asemenea, din cercetări a reieşit că, pentru transportul alcoolului, suspecţii foloseau diferite autovehicule tip ,,transporter’’ sau autoturisme de teren ce aveau spaţii special amenajate în interiorul autovehiculelor, pentru a nu fi depistate la un eventual control efectuat de către organele abilitate.


Flagrant organizat în 29 octombrie la Huedin

Pentru probarea activităţii infracţionale, la data de 29 octombrie a.c., Sorin B. a fost prins în flagrant, în oraşul Huedin, judeţul Cluj, în timp ce se deplasa spre Sebeş, cu unul din autoturismele sale. În urma controlului autoturismului au fost găsiţi 530 litri de substanţe alcoolice ambalate în 360 pet-uri de 0,5 litri şi 330 pet-uri de un litru.

Totodată, în baza autorizaţiilor de percheziţie emise de Tribunalul Judeţean Sălaj, poliţiştii S.C.CO. Salaj, împreună cu inspectori vamali au efectuat două percheziţii domiciliare la locuinţele lui Sorin B. şi Lucreţia A., unde au fost identificate: două instalaţii de procesare a alcoolului, 23 saci a 50 kg fiecare şi 500 kg zahăr vrac, 3.750 litri de substanţe alcoolice, 44.230 lei, 1.500 de euro şi 20 dolari.

Atât substanţele alcoolice identificate cât şi autoturismul cu care se deplasa suspectul care a fost prins în flagrant, au fost ridicate în vederea confiscării.
În baza mandatelor de aducere emise de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, au fost aduse pentru audieri patru persoane, care alături de alte cinci persoane sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Legea 571/2003 (Codul Fiscal) - producerea de produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea fiscală; deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării şi Legea 241/2005(Evaziune Fiscală) - ascunderea sursei impozabile sau taxabile.

În urma probatoriului administrat în cauză, faţă de trei dintre suspecţi s-a luat măsura interdicţiei de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.
Cercetările urmează a fi continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite