Consumatorii de droguri din Zalău preferă să se trateze la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Merce spune că în acest an, cinci tineri din Zalău au ajuns la Urgenţă, după ce-au consumat etnobotanice
Valer Merce spune că în acest an, cinci tineri din Zalău au ajuns la Urgenţă, după ce-au consumat etnobotanice

De teamă să nu fie văzuţi că intră la Centrul Antidrog şi apoi recunoscuţi, tinerii care se droghează şi familiile lor aleg să ceară ajutorul specialiştilor din Cluj. Coordonatorul centrului, Valer Merce, spune că important este ca părinţii acestor tineri să observe rapid schimbările de comportament ce-ar putea fi puse pe seama drogurilor.

După ani de zile în care autorităţile şi oamenii legii din Sălaj s-au bătut cu pumnul în piept că au reuşit să ţină drogurile departe de judeţ, ultimele evenimente (prinderea reţelei de producere a drogurilor coordonată de familia Szekely din Zalău) au demonstrat contrariul.

Poliţiştii, prin şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, Cristian Laţcău, au admis că numai drogurile produse la Chendremal au ajuns la peste 100 de tineri, fără să mai punem la socoteală cele aduse prin intermediul firmelor de curierat.

Se consumă etnobotanice

Că se consumă droguri în Zalău, în special etnobotanice, o confirmă şi reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj. Potrivit lui Valer Merce, coordonatorul centrului, numai în prima jumătate a acestui an fost raportate şase cazuri de tineri care au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean cu diverse complicaţii rezultate în urma consumului de etnobotanice. Iar la Urgenţe ajung doar cei aflaţi în stare foarte gravă.

„Mă bucur că au aflat părinţii mei ce făceam“

Valer Merce spune că tinerii din Zalău care consumă etnobotanice nu conştientizează că au o problemă. Aşa că nu pot fi ajutaţi decât fie când ajung în spital, fie când sunt prinşi de părinţi.

Este şi cazul unui tânăr ai cărui părinţi au cerut ajutorul centrului în urmă cu câteva luni, după ce au observat că fiul lor, în vârstă de 19 ani, student în anul I la Cluj, a început să le ceară tot mai mulţi bani. În plus, îi găsiseră în buzunar şi o batistă cu urme de sânge, un semn specific, de cele mai multe ori, celor care prizează substanţe halucinogene pe nas.

„Până la urmă, mă bucur că părinţii mei au aflat ce făceam. Pentru că am văzut cum au ajuns alţii care au consumat mai mult timp“, spune tânărul, care, între timp, a scăpat de dependenţă urmând terapie la Centrul Antidrog de la Cluj, la recomandarea centrului din Zalău.

„Tinerilor, dar şi părinţilor, le e teamă să nu fie recunoscuţi de cineva care îi vede intrând la noi. Zalăul este un oraş mic”, explică Merce. Coordonatorul Centrului Antidrog spune că alţi patru tineri sunt, din acest motiv, în consiliere la Cluj, îndrumaţi acolo de la Zalău.

Primul semn – problemele cu banii

Pentru că drogurile sunt scumpe, primul semn care trebuie să-i alarmeze pe părinţi este nevoia tot mai mare de bani a copiilor. „A venit la noi un părinte care şi-a dat seama că băiatul său are această problemă după ce i-a dispărut televizorul din casă”, explică Merce. El recomandă părinţilor să păstreze legătura permanent cu diriginţii şi cu consilierii şcolari, care îi pot îndruma mai departe.

Citeşte şi Dezvăluire: Drogurile făcute în laboratorul din Chendremal au ajuns la liceenii din Zalău

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite