Comuna Buciumi, important areal de convergenţă turistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castrul roman de pe Dealu Gradişte ar putea aduce mulţimi de turişti străini, dacă ar exista infrastructură. Castrul Roman de la Buciumi este unul dintre obiectivele turistice ale judeţului Sălaj, care nu este deloc de neglijat. Cu ceva mai multă implicare a autorităţilor, ar putea constitui un punct excepţional într-un traseu turistic de mare interes.

Satul Buciumi se află pe frontiera nord-estică a Imperiului Roman, iar castrul de pe dealul Gradişte se constituie într-o verigă din salba de castre a Limesului, dintre care, pe teritoriul Sălajului se află cel de la Porolissum, Românaşi, Romita, Jac, Brusturi, Tihău şi Sutoru. Limesul delimita acum 2000 de ani teritoriile provinciei Dacia de zona rămasă neocupată, cea a dacilor liberi.
Teritoriul administrativ al comunei este împânzit de ruinele unor turnuri romane de apărare, răspândite pe dealurile şi în pădurile din jurul ei.
După cum explică profesorul de istorie Nicolae Ştirb, de la şcoala din Buciumi, care cu plăcere se consituie într-un ghid avizat pentru toţi vizitatorii, Castrul de la Buciumi a fost un puternic punct fortificat în sistemul defensiv al Daciei Romane, asigurând apărarea zonei Porolissum.  Ansamblul de piatră a fost construit în anul 114 D.C. și a fost sediul cohortei a II-a Augusta Brittonum.
Istoria vibrează la Buciumi, ca pe tot teritoriul Sălajului şi al Transilvaniei. Din păcate, autorităţile locale şi judeţene nu au dat mare importanţă acestor vestigii, astfel că drumurile de acces către acest obiectiv sunt ori foarte rele, ori inexistente, din sat până pe deal.
Există un proiect de finanţare al Consiliului Judeţean Sălaj prin care se doreşte crearea şi modernizarea infrastructurii într-un circuit al castrelor romane, însă acesta stagnează de mai mulţi ani.

Castrul roman și clădirea căminului cultural din Buciumi, biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli” (1835) din Răstolţu Mare monument de arhitectură, muzeul de etnologie şi istorie, serbarea câmpenească anuală, alături de tradiţiile, obiceiurile, folclorul și portul popular românesc din zonă, fac din această comună un important areal de convergență turistică.
Comuna Buciumi este situată pe Valea Agrijului, la o distanţă de 26 de kilometri de municipiul Zalău, pe drumul spre Ciucea.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite