Compania de Apă Someş a oprit debranşările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din cele peste 500 de scări de bloc din Zalău care n-au semnat până în acest moment noile contracte de apă scapă, deocamdată, de debranşăriZălăuanii au termen până în 31 mai să decidă ce aleg: să se constituie în asociaţie, să-şi desmneze un reprezentant ori să-şi pună contoare de apă pe apartament.

Asociaţia de Dezvoltare a Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş - Tisa, ce reuneşte reprezentanţii administraţiilor publice locale şi judeţene din regiunea deservită de Compania de Apă Someş Cluj, a decis ieri, în adunarea generală, să modifice Regulementul Serviciului Apă - Canal. 

După cum a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj (membru în asociaţie), principala modificare constă în „completarea unui articol din regulament, prin care se dă beneficiarilor posibilitatea de a opta pentru una din următoarele trei soluţii: să se constituie în asociaţie; să-şi desemneze un reprezentant care să semneze contractul cu compania; sau să opteze pentru individualizare (montarea unor contoare pe apartament – n.r.)”.

Marc precizează că au fost stabilite şi soluţiile tehnice pentru cei care optează pentru montarea de contoare: una în care contoarele se montează în faţa uşii de intrare în apartament, la fel ca la gaz, şi o alta în care contoarele sunt montate la subsolul blocului.

800 de lei contorizarea

„Ambele soluţii de individualizare sunt contracost“, a spus preşedintele CJ Sălaj, care a atras atenţia că acordarea acestei posibilităţi nu înseamnă un îndemn la ieşirea din asociaţii. „Cele mai ieftine soluţii rămân asocierea sau desemnarea unor reprezentanţi. Dar dacă sunt blocuri unde nu se pot adopta aceste soluţii mai ieftine, acum există şi această posibilitate”, explică el. Directorul executiv al asociaţiei, Vasile Dărăban, spune că individualizarea ar costa, în medie, 800 de lei pe apartament.

Debranşările s-au suspendat

Locuitorii din Zalău au termen până la 31 mai să opteze pentru una dintre cele trei variante propuse. Până atunci, se suspendă toate somaţiile şi debranşările programate de Compania de Apă. „Dacă optează pentru individualizare, locatarii trebuie să facă proiect, pentru care va fi nevoie de avizul Companiei. Din momentul avizării, au termen 180 de zile pe a-l executa. Cu ce firmă doresc ei”, a susţinut Marc.
Casetă:

Contoare „aranjate”

Întrebaţi ce garanţie au zălăuanii că, odată montate noile contoare, nu vor avea şi acestea soarta apometrelor montate în urmă cu zece ani, nerecunoscute acum de companie, cei doi reprezentanţi ai asociaţiei au dat asigurări că nu vor fi probleme de acest gen.

„Se desfiinţează branşamentul pe bloc, deci aceste contoare vor fi citite chiar de reprezentanţii Companiei de Apă”, spune Marc. În privinţa apometrelor din apartamentele zălăuanilor, Dărăban spune că acestea nu sunt omologate şi că multe dintre ele sunt „aranjate“.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite