Comisia Europeană verifică SIDA cailor în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caii anemopozitivi au fost sacrificaţi
Caii anemopozitivi au fost sacrificaţi

Reprezentanţii Comisiei Europene vin în Sălaj să verifice modul de diagnosticare, de elaborare a documentelor pentru caii bolnavi de anemie ecvină şi circulaţia acestor animale din ţară în ţările unde sunt sacrificaţi.

Conform informaţiilor oferite de directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Mircea Martin, misiunea FVO va fi în Zalău în perioada 30 noiembrie – 10 decembrie şi va verifica modul în care Sălajul a devenit un judeţ indemn (liber de SIDA cailor).
Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, spune că misiunea are ca obiectiv evaluarea comerţului intracomunitar cu cai, derularea programului de eradicare a anemiei ecvine şi respectarea regimului de protecţie şi bunăstare a animalelor în timpul transportului către abator.
În Sălaj SIDA cailor a fost eradicată în urmă cu o lună, însă ulterior au mai apărut trei cazuri, care au fost eliminate. „Vom fi foarte atenţi ca animalele din judeţele limitrofe să nu intre în Sălaj, decât dacă sunt testate şi rezultatul este negativ şi dacă au paşaport”, spune Mircea Martin.
În Sălaj au fost scoşi din efectiv 447 de cai bolnavi, dintre care 433 au fost sacrificaţi, iar 14 au murit. Valoarea totală a despăgubirilor oferite proprietarilor se ridică la suma de 724.227 lei.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite