Comemorarea lui Corneliu Coposu la Bobota

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bobota este recunoscută la nivel naţional drept „satul lui Coposu”, liderul ţărănist care s-a născut aici în urmă cu aproape 100 de ani. La 15 ani de la moartea sa, Seniorul va fi comemorat mâine în satul natal.

Comuna Bobota este situată la 35 de kilometri de Zalău, pe drumul E81, la limita cu judeţul Satu Mare. Localitatea este recunoscută la nivel naţional datorită marelui om politic Corneliu Coposu, liderul ţărănist care s-a născut aici în urmă cu aproape 100 de ani.

De altfel, după moartea Seniorului, localnicii din Bobota, împreună cu cercetătorii de la Muzeul Judeţean au organizat, în centrul satului un centru cultural, constituit în jurul a două mari personalităţi, care au marcat devenirea comunei – Corneliu Coposu şi Gheorghe Şincai.

Între istorie şi legendă

Dacă în cazul lui Corneliu Coposu, legătura cu Bobota este clară, el născându-se aici, în casa protopopului greco catolic, Valentin Coposu, când vine vorba despre Şincai, istoria se împleteşte cu legenda. Cert este că Gheorghe Şincai a înfiinţat prima şcoală românească din sat, în a doua jumătate a secolului 18, dar sătenii au susţinut, de sute de ani, şi mai susţin şi astăzi că Bobota este şi locul în care a murit Şincai. 

Turiştii pot vizita, chiar la intrarea în sat, „Fântâna lui Alexi”, locul unde spun bobotanii că ar fi murit Gheorghe Şincai. Ipoteza lor este negată însă de adevărul istoric, decesul marelui cărturar fiind consemnat la Sinea, în Slovacia, dar cu toate astea legenda continuă să aibă adepţi, atât în rândul bobotanilor, dar chiar şi în mediile universitare.

Centrul cultural Şincai Coposu a fost amenajat în 1998, la iniţiativa profesoarei Silvia Muste, cu sprijinul Muzeului Judeţean, în clădirea vechii şcoli, vizavi de biserica în care a slujit şi tatăl lui Corneliu Coposu. Centrul a fost împărţit în trei săli – Şincai, Coposu şi un interior ţărănesc, specific zonei. Muzeul poate fi vizitat, gratuit, în orice zi a săptămânii. 

Donaţii de la surorile lui Coposu

„La acest centru eu am fost solicitat să organizez o expoziţie permanentă în sala Corneliu Coposu. Practic, în această sală am expus câteva sute de fotografii şi documente din viaţa Seniorului. De asemenea, surorile Coposu ne-au donat pentru realizarea acestei săli, o serie de obiecte personale de mare valoare, care au aparţinut marelui om politic, cum ar fi: pardesiul purtat de Corneliu Coposu la intrarea şi ieşirea din închisoare; pălăria «Borsalino» de la furnizorul Casei Regale sau  ceasul elveţian, încă în stare de funcţionare”, explică muzeograful Marin Pop.

Comemorarea Seniorului

Mâine, de la ora 10.00, locuitorii din Bobota şi invitaţii lor, vor participa la o serie de acţiuni comemorative dedicate memoriei lui Corneliu Coposu, de la a cărui moarte se împlinesc, în 11 noiembrie, 15 ani. Manifestările vor începe cu slujbe de pomenire, la biserică şi lângă bustul Seniorului, după care, de la ora 12.00 va începe un simpozion ştiinţific, unde vor fi prezentate lucrări referitoare la viaţa şi activitatea politică a lui Corneliu Coposu.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite