Codul etic care le bagă pumnul în gură funcţionarilor din Primărie. Vezi ce nu au voie să facă ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul etic va trebui respectat de toţi angajaţii din primărie
Codul etic va trebui respectat de toţi angajaţii din primărie

Un document postat pe site-ul Primăriei Municipiului Zalău stabileşte reguli, dar mai ales interdicţii pentru angajaţii instituţiei. Este vorba despre Codul etic al funcţionarului public din cadrul Primăriei Zalău, document ce ar trebui să ducă, printre altele, la creşterea calităţii serviciilor oferite şi la eliminarea birocraţiei şi a faptelor de corupţie din administraţia publică.

Cuvinte mari, precum "creşterea calităţii serviciului public, o bună administrare în realizarea interesului public, precum şi contribuirea la eliminarea birocraţiei şi a faptelor de corupţie din administraţia publică" sintetizează scopul declarat al Codului etic al funcţionarului public din cadrul Primăriei Zalău, postat spre informare pe site-ul oficial al instituţiei. Dacă titlul documentului ne-ar putea duce cu gândul la măsuri care să-i facă pe funcţionari mai amabili, mai binevoitori şi mai corecţi în relaţia cu omul de rând, plătitorul taxelor şi impozitelor ce asigură funcţionarea instituţiei, din prima parte a acestui cod aflăm că, de fapt, aceste măsuri protejează mai degrabă instituţia în sine şi mai ales deciziile luate de şefii săi, care nu pot fi comentate chiar dacă angajaţii le consideră un abuz.

Astfel, documentul prevede că "funcţionarilor publici le este interzis să exprime public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea instituţiei, cu politicile şi strategiile acesteia ori cu proiectele de acte cu caracter normativ ori individual". De asemenea, nu au voie să "facă aprecieri neautorizate în legătură cu litigiile aflate în curs de soluţionare şi în care autoritatea are calitate de parte". Angajaţilor nu le este permis nici să "dezvăluie informaţii care nu au caracter public ori informaţii care ar prejudicia instituţia" şi nici "să acorde asistenţă şi consultanţă persoanelor fizice sau juridice în vederea promovării de acţiuni juridice împotriva statului sau instituţiei".

Sunt şi prevederi care ţin de reglarea relaţiei dintre funcţionar şi contribuabil. Este vorba, în primul rând, despre cea care spune că "funcţionarii publici nu trebuie să solicite ori să accepte cadouri, servicii, favoruri, invitaţii sau orice alt avantaj care sunt destinate personal, familiei, părinţilor, prietenilor ori persoanelor cu care au avut relaţii de afaceri sau de natură politică, care le pot influenţa imparţialitatea în exercitarea funcţiilor publice deţinute ori pot constitui o recompensă în raport cu această funcţie". De asemenea, documentul mai prevede că funcţionarilor din primărie le este interzis să promită luarea unei decizii, de către instituţie au de către un alt funcţionar, precum şi îndeplinirea atribuţiilor în mod privilegiat.

Codul etic mai stabileşte şi condiţiile în care un funcţionar din primărie nu poate participa la licitaţiile organizate de primărie: dacă a avut acces la informaţii privind preţul bunului pe care vrea să îl cumpere, dacă poate influenţa opţiunile de cumpărare sau dacă a avut acces la informaţii la care ceilalţi cumpărători nu au avut acces.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite