Codul Muncii a fost îngropat azi într-un sicriu portocaliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

250 de sindicalişti au participat astăzi la un marş de protest în centrul Zalăului.Protestatarii au denunţat noul Cod al Muncii, aprobat ieri în Parlament. În opinia sindicaliştilor din Sălaj, noile prevederi îi transformă pe angajaţi în sclavi.

Aproximativ 250 de membrii de sindicat, din învăţământ, sănătate, administraţie publică, dar şi din mediul privat au participat astăzi, la Zalău, la un marş de protest împotriva noilor reglementări din Codul Muncii.

Cortegiu sindicalo-funerar

Marşul a început la ora 12.00, din faţa fostului cinematograf Scala, iar protestatarii, în tăcere deplină, au mărşăluit până în faţa Prefecturii. De fapt, marşul a fost unul funebru, sindicaliştii având în frunte un sicriu portocaliu cu înscrisul „Codul Muncii. Născut 2003 – Mort 2010“.

Din cortegiul funerar n-au lipsit nici coroanele, portocalii şi ele, iar Fanfara Promenada a însoţit cortegiul cântând marşuri funebre. Ajunşi pe platoul de marmură de lângă Prefectură, sindicaliştii s-au oprit şi au depus sicriul în faţa instituţiei, iar rând pe rând au trecut pe la căpătâiul defunctului „Cod al Muncii“, s-au recules pentru câteva minute şi au aprins o lumânare.

„Sclavagism legiferat“

„Guvernanţii au impus un cod al sclaviei. Prin noile prevederi, concedierile sunt lăsate, practic, la liber. Angajaţii pot fi aruncaţi în stradă ca un obiect uzat. Contractele determinate, de până la trei ani, îl obligă pe angajat să se facă preş în faţa patronului pentru a-şi păstra locul de muncă. De asemenea, nu mai există nicio siguranţă asupra venitului. Salariile se pot modifica unilateral de patron, sub pretextul neîndeplinirii obiectivelor de performanţă“, a reclamat Pompiliu Ceaca, liderul judeţean al Cartel Alfa.

Sindicaliştii s-au arătat nemulţumiţi şi de modul în care Guvernul Boc a adoptat Codul Muncii. „Din nou, partenerii sociali au fost reduşi la tăcere. Guvernul a avut doar consultări de formă, atât cu sindicatele, cât şi cu reprezentanţii patronatelor. Au ales să facă după cum i-a tăiat capul şi şi-au asumat răspunderea, fără a mai supune Codul Muncii unei dezbateri publice veritabile“, a mai spus Ceaca.

Cifră

250

de sindicalişti au participat la marşul de protest din Zalău.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite