Codruţ Buciuman are secretul unei nunţi reuşite: un dans al mirilor care să taie răsuflarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pionier în ale dansurilor de societate, Codruţ a lăsat concursurile pentru a-i învăţa pe ceilalţi să se mişte în ritm de vals, tango, rumba, samba sau cha-cha.

Chiar dacă trăieşte într-un oraş în care dansul sportiv nu a avut niciodată tradiţie, Codruţ Buciuman şi-a descoperit singur şi relativ devreme pasiunea pentru această combinaţie de artă şi sport. Avea 18 ani când a urmat un curs de iniţiere în dansuri de societate, curs care – după cum recunoaşte chiar el – a fost cam „apă de ploaie”. Norocul lui a fost că, în urma acestui curs, a participat la un congres naţional pentru tineri, unde a cunoscut un foarte bun instructor de dans din Oradea. A urmat o colaborare, prin care instructorul venea în fiecare weekend la Zalău, iar Codruţ, împrepună cu un grup de tineri de vârsta lui, petreceau câte opt – nouă ore pe zi învăţând de la acesta secretele dansului sportiv.

Locul V pe ţară la prima participare la un concurs

După numai câteva luni de antrenamente, Codruţ şi partenera lui, Simona, au progresat atât de mult încât au decis să participe la un concurs naţional de dans sportiv, unde s-au clasat pe locul V, o performanţă remarcabilă dat fiind faptul că era vorba despre prima participare într-un concurs de gen. Locul obţinut i-a adus şi un curs intensiv de instructori, aşa că imediat după revenirea acasă s-a apucat să-i înveţe şi pe alţii ceea ce ştia el. Şi face asta din 1994 încoace, adică de aproape 17 ani, cu o întrerupere de un an şi ceva pe perioada armatei.

Criza îi ţine pe copii departe de dans

Cursanţii lui favoriţi sunt copiii, cu care a format, de-a lungul timpului, mai multe trupe care evoluau în spectacolele organizate în oraş. „Au fost vremuri când aveam chiar şi câte trei – patru trupe, pe diferite niveluri de vârstă, în acelaşi timp”, spune Codruţ, cu o uşoară undă de regret în glas, cauzată de faptul că mult incriminata criză şi-a pus, de doi ani încoace, amprenta şi asupra dansului: nu mai vin atât de mulţi copii la cursuri.
În schimb – spune instructorul – din 2000 încoace merge foarte bine la Zalău grupa de adulţi. Adică oameni în toată firea, de 30, 40 sau chiar către 50 de ani, care vin cu partenerii de viaţă pentru a învăţa să danseze şi pentru a se relaxa şi a face mişcare în acelaşi timp.


Competiţie între miri pentru cel mai spectaculos dans

O categorie aparte o reprezintă cuplurile care vor să se căsătorească şi care vor să-şi impresioneze nuntaşii cu un dans mai deosebit. „S-a creat în ultimul timp o competiţie între miri în ceea ce priveşte dansul de deschidere, aşa că aproape toţi apelează la un instructor”, explică el. Cel mai adesea, viitorii miri aleg valsul vienez, pentru care o coregrafie de două –trei minute se poate învăţa fără mari probleme în cinci sau şase şedinţe.

Ce-i place


Codruţ spune că îi place foarte mult fotbalul şi se declară un fan înflăcărat al echipei Dinamo Bucureşti. În plus, a  „preluat” de la tatăl său, care a avut întotdeauna acasă un minilaborator foto, pasiunea pentru fotografie, pasiune pe care încearcă, acum, să o transforme într-o profesie.

Ce nu-i place

Ca şi majoritatea bărbaţilor, Codruţ recunoaşte că urăşte să spele vase. „Fac în rest orice. Gătesc, mai ales la picnicuri, unde sunt bucătar şef. Însă nu suport să spăl vase”. El spune că nu-i plac nici şoferii indisciplinaţi şi agresivi şi admite că de aceste păcate se fac vinovaţi, în general, bărbaţii.

Întrebări şi răspunsuri


La ce vârstă este bine să se înceapă dansul sportiv
?

Eu zic că de la şase ani, pentru că mai devreme sunt probleme cu atenţia. Însă cel mai repede se fac progrese cu grupele de vârstă de la 12 la 20 de ani.

Ai întâlnit copii cu talent deosebit, capabili de performanţă în dans?

Am întânit copii foarte talentaţi, dar n-au putut merge mai departe din mai multe motive. Unul este că la zece fetiţe foarte talentate, abia dacă găseşti un băiat pe măsură. Apoi, dansul este şi un sport foarte scump.
Profil
Născut. 3 februarie 1975, Şimleu Silvaniei
Studii. Este student în ultimul an la Universitatea „Vasile Goldiş” – la Comunicare şi Relaţii Publice
Familie. Este căsătorit şi are un băieţel de doi ani

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite