Clubul care antrenează minţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Ciordaş, la doar 8 ani, este unul dintre copiii zălăuani pentru care şahul a devenit un mod de viaţă.
Alex Ciordaş, la doar 8 ani, este unul dintre copiii zălăuani pentru care şahul a devenit un mod de viaţă.

Terra Kid din Zalău a reuşit să aibă, până acum, trei jucători acceptaţi în lotul naţional de şah.Tânărul club de şah a fost recent afiliat Federaţiei Române de Şah, după ce copiii care îl frecventează au început să aibă performanţe.

Balint Tibor, Simina Pop, Alex Ciordaş, Dacz Balazs fac parte dintre cei opt şahişti, cu vârste între 6 şi 12 ani, legitimaţi club de şah din Zalău, afliat de şapte luni la federaţia de specialitate. Preşedintele secţiei de şah a clubului, Alin Ciordaş, spune că, înainte ca Terra Kid să se afilieze la Federaţia Română de Şah, copiii erau legitimaţi la clubul din Satu Mare. Câţiva dintre copii au reuşit să ajungă la performanţa de a fi printre primii 20 în ţară la categoriile lor de vârstă, având şansa de a intra în lotul naţional de şah. Performanţa a fost obţinută la Campionatele Naţionale de la Călimăneşti, din aprilie 2011. În iunie, echipa juniorilor din Zalău a obţinut locul trei la Turneul Internaţional din Satu Mare. Simina Pop a fost campioană naţională în anul 2010, la proba dezlegări, categoria 10 ani, cu toate că ea avea doar 8 ani.

Se întâlnesc în şcoli

Antrenoarea Sajter Csilla lucrează câte două ore pe zi cu copiii, întâlnindu-se cu ei în diferite şcoli, deoarece clubul nu are un sediu al său. În prezent, ea antrenează zilnic 15 copii, cu care se întâlneşte într-o sală a Liceului Reformat din Zalău. Spune că Primăria a ajutat clubul prin faptul că le-a jucătorilor dat permisiunea să îşi organizeze întâlnirile în şcoli, fără chirie. „Alte oraşe au sediul lor. Noi nu avem. Tot ceea ce facem noi aici este benevol şi nu avem nici un avantaj material. Este greu să convingi pe cineva să ne sponsorizeze, oameni care nu au nici o legătură cu şahul, într-un loc în care şahul nu are, încă, tradiţie. Se poate sponsoriza un copil sau şahul, în general, sau clubul. Pentru noi contează şi 50 de lei“, spune antrenoarea.

Îi antrenează o multicampioană naţională

Antrenoarea Sajter Csilla a renunţat la catedra de matematică pentru a se dedica în întregime copiilor şahişti. Jucătoarea a câştigat în 1977 medalia de bronz la Campionatele Naţionale, iar un an mai târziu, în 1978, a devenit campioană naţională. În 1979, echipa ei, „Calculatorul“ Bucureşti, a devenit campioană naţională. „La echipa aceea a mai jucat o persoană din Zalău, o şahistă pe nume Magdalena Chiş“, îşi aminteşte antrenoarea. De-a lungul timpului, a participat la mai multe turnee internaţionale, în ţară şi în străinătate, dar ajungând la facultate, a renunţat la şahul de performanţă. „Acum m-am lăsat de învăţământ pentru şah. Îl practic din pasiune şi îi învăţ pe copii tot din pasiune“, spune Csilla. Fosta campioană Sajter Csilla a refuzat poziţia de conducător al Asociaţiei Judeţene de Şah, constituită în 2011, spunând că nu are energie să se ocupe de altceva decât strict de copii.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite