Clasa pregătitoare: care copii trebuie evaluaţi înainte de înscriere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Abrudan subliniază că evaluarea se face numai la cererea scrisă a părinţilor
Ioan Abrudan subliniază că evaluarea se face numai la cererea scrisă a părinţilor

Nu toţi copiii care vor intra la toamnă în clasa I sau în clasa pregătitoare trebuie să fie supuşi la evaluarea psiho-somatică programată săptămâna aceasta în 17 centre din judeţ. Inspectorul şcolar general Ioan Abrudan a explicat marţi care sunt categoriile de copii care trebuie să participe la aceste evaluări.

"Din semnalele primite la Inspectoratul Şcolar am înţeles că nu este suficient clarificată situaţia în care se face evaluarea. Prin urmare, vreau să subliniez că, în mod categoric, nu toţi copiii trebuie să fie evaluaţi şi, chiar şi în cazul celor în care evaluarea este recomandată, ea se poate face numai la cererea - scrisă - a părinţilor", a precizat Abrudan. Potrivit acestuia, există trei situaţii în care copiii este bine să fie evaluaţi.

1. Dacă împlinesc şase ani după data de 31 decembrie 2012 şi doresc să se înscrie, totuşi, în clasa pregătitoare;
2. Dacă împlinesc şase ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2012, evaluarea urmând să stabilească dacă poate fi înscris în clasa I sau doar în clasa pregătitoare.
3. Dacă împlinesc şapte ani până la 31 august 2012, dar, din diverse motive, părinţii doresc să-i înscrie doar în clasa pregătitoare.

În Sălaj sunt 17 centre de evaluare, cu unul mai mult faţă de numărul anunţat iniţial (a mai fost organizat un centru şi la Grupul Şcolar Sărmăşag). Şapte sunt în Zalău şi funcţionează de luni, 20 februarie, la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă în Educaţie (în incinta Inspectoratului Şcolar), Şcoala "Mihai Eminescu", Şcoala "Simion Bărnuţiu", Şcoala "Iuliu Maniu", Şcoala "Gheorghe Lazăr", Liceul Sportiv "Avram Iancu" şi Şcoala "Corneliu Coposu". La Şimleu Silvaniei sunt două centre - la Şcoala "Silvania" şi la Şcoala "Horea", două sunt şi la Jibou - la Grupul Şcolar "Octavian Goga" şi la Şcoala "Lucian Blaga", şi tot două şi la Cehu Silvaniei - la Şcoala "Andrei Mureşanu" şi La Şcoala Maghiară.

În mediul rural centre de evaluare sunt la Grupul Şcolar "Ioachim Pop" Ileanda, Grupul Şcolar "Cserey - Goga" Crasna, Grupul Şcolar Industrial Sărmăşag şi Şcoala Zimbor.

Programul de funcţionare a centrelor este cuprins în intervalul orar 10.00 - 14.00.

Părinţii îşi pot programa copiii la evaluare sunând la telefonul gratuit cu numărul 0800 816 260. Până acum au fost programaţi, potrivit inspectorului şcolar general, 273 de copii. Ieri, 20 februarie, în prima zi, au fost evaluaţi 63 de copii. 41 dintre ei au primit recomandare pentru a fi înscrişi în clasa pregătitoare, 18 pentru clasa I, doi pentru grupa mare, iar în cazul a doi copii s-a dat recomandare pentru învăţământul special.

Potrivit recensâmăntului elevilor încheiat zilele trecute, la nivelul judeţului vor intra la toamnă în clasa pregătitoare 1.995 de copii, iar în clasa I 1.989.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite