Cine sunt corupţii judeţului. Află aici povestea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mediatizat caz de corupţie a fost cel al poliţiştilor "motorinari" din Jibou
Cel mai mediatizat caz de corupţie a fost cel al poliţiştilor "motorinari" din Jibou

Sălajul este printre puţine judeţe din ţară în care, în acest an, Biroul Judeţean Anticorupţie nu a rezolvat niciun caz de corupţie. De altfel, nici în ultimii ani nu au fost anchetate foarte multe cazuri de corupţie în rândul funcţionarilor publici şi angajaţilor MAI din judeţ, doar patru anchete fiind finalizate, în Sălaj, de lucrătorii DGA.

Cel mai recent caz instrumentat de Direcţia Generală Anticorupţie - Biroul Judeţean Anticorupţie Sălaj este cel al poliţiştilor TF din Jibou, prinşi anul trecut că furau, împreună cu mecanicii, motorină din rezervoarele locomotivelor. Este şi singurul caz de corupţie din 2010. Dosarul celor cinci poliţişti de la Postul de Poliţie Transport Feroviar Jibou se află şi acum pe rolul Tribunalului Sălaj, cu cei cinci în stare de libertate.

Poliţist de la circulaţie, cercetat pentru neglijenţă în serviciu

În 2009, lucrătorii de la Anticorupţie au avut de-a face cu un poliţist de la circulaţie. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, "agentul de poliţie C.V. şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu ocazia soluţionării unei tamponări. Astfel, deşi era obligat, conform metodologiei în vigoare, să solicite conducătorilor auto implicaţi documentele de identitate, permisele de conducere, certificatele de înmatriculare, tichetele care atestă efectuarea inspecţiei tehnice şi asigurarea de răspundere civilă, agentul de poliţie nu şi-a îndeplinit aceste atribuţii de serviciu şi a soluţionat tamponarea, deşi conducătorul auto vinovat de producerea evenimentului rutier i-a prezentat numai permisul de conducere şi cartea de identitate. La momentul producerii tamponării autoturismul cu care circula acesta era radiat din circulaţie, nu avea efectuată inspecţia tehnică periodică şi nici nu avea încheiată poliţa RCA. El nu  a luat măsurile legale care se impuneau în această situaţie, respectiv întocmirea unui dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare şi sancţionarea contravenţională a conducătorului auto pentru faptul că autoturismul nu avea efectuată inspecţia tehnică periodică şi nu avea încheiată poliţia de asigurare obligatorie RCA", precizează reprezentanţii instituţiei.

Fost primar de Plopiş, condamnat la închisoare

2008 a fost un an mai "bogat" pentru anchetatori, care au finalizat două dosare de corupţie. Este vorba, în primul rând,  despre cel al fostul primarului din Plopiş, Pisek Francisc, acuzat că a înlesnit încheierea unui contract de prestări servicii între o societate comercială şi primărie. "Astfel, P. Francisc a semnat în numele instituţiei pe care o reprezenta un contract pentru transportarea unei cantităţi de 30 tone de piatră spartă pe ruta Poieni – Plopiş, fără a organiza licitaţie publică. Contractul în valoare de 49.400 lei (RON) a fost încheiat cu o firmă la care erau asociaţi chiar finii de cununie ai primarului. În urma cercetărilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, a mai rezultat faptul că, în luna iunie 2005, primarul, fără a respecta prevederile legale, a achiziţionat un tractor agricol de la o rudă din comună şi l-a vândut primăriei la o valoare supraevaluată", se arată într-un comunicat al direcţiei. Fostul edil din Plopiş a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

"Finanţist" cu relaţii la jocuri de noroc

Cel de-al doilea caz de corupţie din 2008 este cel al funcţionarului de la Finanţe, acuzat de trafic de influenţă. "I.D., în calitate de consilier în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, a pretins şi primit sume de bani de la administratorii unor societăţi comerciale prin intermediul lui G.C., agent de poliţie în cadrul I.P.J. - Sălaj, în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă membrii Comisiei Centrale a Monopolului de Stat care funcţionează în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, în vederea obţinerii licenţei anuale pentru jocuri de noroc" - sunt faptele de care a fost acuzat angajatul de la Finanţe. În cazul poliţistului din Zalău s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

Corupţia din Sălaj se tratează cu prevenţie

Purtătorul de cuvânt al Biroului Judeţean Anticorupţie Sălaj, Carmen Lesuţan, spune că, înainte de a se ajunge la cercetarea cazurilor de corupţie, se încearcă prevenirea faptelor de acest fel. „Numai anul acesta am făcut deja 39 de instruiri cu 795 de poliţişti, jandarmi, pompieri, funcţionari publici din cadrul Instituţiei Prefectului şi angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Pe lângă aceste instruiri, am organizat şi 14 grupuri de lucru pentru identificarea riscului la corupţie şi a vulnerabilităţilor, dar şi acţiuni cu Poliţie Rutieră, pentru prevenirea faptelor de luare şi dare de mită în acest sector”, explică ea.
Potrivit purtătorului de cuvânt, instituţia pe care o reprezintă nu are jurisdicţie, în acest moment, decât asupra instituţiilor din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor – Poliţie, Jandarmi, Pompieri, Prefectură, Cadastru, Arhive, Centrul Antidrog şi alte câteva. Sălăjenii care au avut probleme cu angajaţii acestor instituţii pot să îi reclame la Biroul Anticorupţie. Acesta se află în clădirea Prefecturii, la etajul 2. Sesizările se pot face şi telefonic, la linia gratuită 0800.806.806 sau la numărul biroului – 0260-611.000. De asemenea, în fiecare zi de miercuri, între orele 9.00 şi 15.00, au loc audienţe.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite