Cine este liber astăzi şi cine nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care sunt liberi azi se pot relaxa la iarbă verde
Cei care sunt liberi azi se pot relaxa la iarbă verde

Ziua de astăzi, 15 august, este zi liberă prin lege, însă de această sărbătoare legală beneficiază doar unii dintre angajaţi. Cei care nu îşi pot lua liber azi au dreptul la o zi liberă până în 14 septembrie, angajatorii care nu acordă acest drept riscând amenzi de până la 10.000 de lei.

Primii beneficiari ai acestei prevederi legale prin care ziua de 15 august a fost declarată zi liberă sunt bugetarii, care, în general, nu sunt astăzi la serviciu. Sunt, însă, şi aici, excepţii, reprezentate în special de angajaţii spitalelor, care trebuie să asigure liniile de gardă şi permanenţa la urgenţe, dar şi lucrătorii din structurile Internelor, adică pompierii, jandarmii şi poliţiştii, care vor fi toată ziua la datorie.

De această prevedere beneficiază şi angajaţii din mediul privat care, dacă sunt nevoiţi să fie prezenţi la serviciu în ziua de 15 august, au dreptul, conform legislaţiei muncii, să îşi ia o zi liberă în următoarele 30 de zile. Adică până până în 14 septembrie cei care au lucrat în 15 august pot solicita angajatorului o zi liberă. Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în urmatoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislaţia muncii pot fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.


Potrivit Codului Muncii, românii au în prezent 12 sărbători legale în care nu se lucrează.

Este vorba despre 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 Mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului (15 august), Ziua Sfântului Andrei (30 noiembrie), care va fi liberă pentru prima dată în acest an, 1 Decembrie şi prima şi a doua zi de Crăciun.Doar opt dintre cele 12 zile libere cad anul acesta în cursul săptămânii, celelalte patru fiind sâmbăta sau duminica, zile oricum libere pentru majoritatea românilor.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite