Chiulul, sport naţional: 100.000 de absenţe pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mult chiulesc de la ore liceenii. „Campioni“ sunt elevii din Sărmăşag, cu o medie de zece absenţe pe lună, deci 50 pe semestruDintre şcolile din Zalău, cele mai multe absenţe le au elevii de la Grupul Şcolar „Mihai Viteazul”, urmaţi de cei de la „Voievodul Gelu” şi de liceenii de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”.

Elevii din Sălaj nu excelează, toţi,  la învăţătură, dar foarte mulţi dintre ei sunt aşi în materie de chiulit de la ore. O demonstrează o statistică realizată de Inspectoratul Şcolar, din care reiese faptul că în primele trei luni din acest an şcolar cei aproximativ 30.000 de elevi din judeţ au acumulat nu mai puţin de 346.855 de absenţe.

Cei mai mai experimentaţi chiulangii sunt, conform aşteptărilor, liceenii, care cu un total de 231.132 de absenţe, raportate la 11.279 de elevi, au o „performanţă” medie de peste 20 de absenţe de fiecare.

Campionii chiului sunt elevii de la Grupul Şcolar Sărmăşag, care în perioada menţionată au avut o medie de 32 de absenţe pe elev, adică aproximativ 10 absenţe pe lună.

Raportat la cele aproape cinci luni de zile cât a avut semestrul I, rezultă o medie de 50 de absenţe care, dacă nu sunt motivate, echivalează cu scăderea a cinci puncte din nota la purtare la fiecare elev. În topul liceelor cu „performanţe” în chiul urmează Grupul Şcolar „Ioan Ossian” din Şimleu, cu 31 de absenţe.

Top 5 Zalău

Pe Zalău, cele mai multe absenţe – 27.108 – apar în dreptul Grupului Şcolar „Mihai Viteazul” din Zalău. Raportate la numărul de elevi – 929- rezultă o medie de 29 de absenţe „de căciulă”.

Pe locul II este Grupul Şcolar „Voievodul Gelu”, cu 22.254 de absenţe şi cu o medie de 21, iar pe III, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, cu 20.930 (18 – media pe elev). Colegiul Naţional „Silvania” este pe IV, cu 15.831 de absenţe (15 de fiecare elev), iar Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai”, cu 11.788 de absenţe şi cu o medie de 13, este pe locul V.

„Le-am scăzut nota“

Trecerea Liceului Pedagogic de pe locul III în topul chiulului din Zalău pe locul V este este pusă de directorul Laura Crişan pe seamă măsurilor dure luate de liceu în ultima perioadă. „I-am sancţionat, împreună cu diriginţii, pe toţi elevii care chiuleau de la ore şi am scăzut nota la purtare tuturor celor care meritau asta. N-a fost plăcut, dar am reuşit să scădem cu aproximativ 4.000 numărul absenţelor dintr-un semestru“, precizează ea.

Şi directorul Colegiului Naţional „Silvania”, Vasile Bulgărean, spune că pune combaterea absenteismului printre priorităţile sale. „Le-am prezentat colegilor în Consiliul profesoral o analiză din care reiese cât să poate de clar că în clasele în care sunt multe absenţe, rezultatele la învăţătură lasă de dorit. Există o strânsă legătură între aceste două lucruri şi vom lua măsuri“, a promis directorul CNS.

1.736 de note scăzute la purtare

Cea mai la îndemână măsură pentru combaterea absenteismului este scăderea notei la purtare. Potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, nota la purtare paote fi scăzută cu un punct la fiecare zece absenţe nemotivate. În primul semestru au fost scăzute 1.736 de note la purtare.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite