Cercetarea francmasoneriei româneşti se face la Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Horvath, coordonatorul Centrului de Ritualistică şi Cercetare Francmasonică
Florin Horvath, coordonatorul Centrului de Ritualistică şi Cercetare Francmasonică

În Zalău se găseşte singurul centru de ritualistică şi cercetare francmasonică din România. De rezultatele cercetărilor sale beneficiază lojile masonice din toată ţaraCentrul propune formule de ritual adaptate faţă de pretenţiile pe care le presupune limba română, cercetări legate de simbolistica autohtonă şi face studii comparate între textele vechi textele recente.

Coordonatorul centrului de cercetare, Florin Horvath, afirmă că întregul perimetru al activităţii francmasonice poate beneficia de rezultatele cercetărilor. Totuşi, el spune că acest centru nu impune formule definitive pentru niciunul dintre aspectele pe care le ia în studiu, ci doar propune variante. „Acest efort se face conştient şi din resurse proprii“, afirmă Florin Horvath.

Prea mulţi pe ecran

El este de părere că se vorbeşte prea mult în media despre francmasonerie şi, de cele mai multe ori, fără acurateţe. „De vreme ce, vrem nu vrem, media şi, în special televiziunile, acceptă un număr mult prea mare de prezenţe, de cele mai multe ori neabilitate în raport cu tema francmasoneriei, o încercare în plus, la nivelul Zalăului, este cu atât mai riscantă. De aceea, va trebui să înţelegem corect rostul şi sensul acestei activităţi în plan francmasonic“, precizează Florin Horvath.

Cărţi despre istoria şi evoluţia activităţii în perimetrul francmasonic s-au scris destule, dar, cu toate acestea, mai există loc pentru lucruri încă necercetate. „Mai este loc şi pentru studiile care vizează această lume care stă sub semnul simbolului“, explică Florin Horvath necesitatea existenţei centrului de cercetări francmasonice.

Mare Ofiţer Templier

Florin Horvath şi-a început cercetările cu mult înainte de existenţa centrului, publicând o serie de cărţi cu tematică francmasonică: „Îndreptar francmasonic“, „125 de ani de lumini şi umbre în francmasoneria românească“, „Coroana celor 7 Mari Maeştri“, „Legenda marelui Zalmoxis“. El este şi autor al unor romane istorice: „Voievodul albastru“, „O lacrimă pentru Măria Sa“ şi „Un templier la Sarmizegetusa“.

Lui Florin Horvath i s-au acordat titlurile de Pro Mare Maestru al Marii Loji a României şi de Inspector general – Suveran Comandor gradul 33. El a fost învestit ca Mare Ofiţer Templier şi Prior al Transilvaniei, Maramureşului, Crişanei şi Banatului, primind nenumărate medalii de onoare şi de merit, ordine şi plachete de onoare de la organizaţii de profil atât româneşti cât şi străine. 

Discreţie la maximum

Coordonatorul centrului a fost foarte discret şi când a venit vorba despre activitatea susţinută la Zalău, precum şi despre rezultatele acesteia.  „Nu intenţionăm şi nu intră în cutumele noastre ideea de a face publice eforturile noastre de cercetare, tocmai pentru faptul că, în lumina legalităţii care ne guvernează, suntem chemaţi să oferim şi nu să primim”, Florin Horvath

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite