Cele mai mari scandaluri „administrative“ din Sălaj în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii directori de la APIA şi de la Ambulanţă şi preşedintele Consiliului Judeţean au ţinut prima pagină a ziarelor fiind implicaţi în diferite scandaluriAlexandru Mureşan, Ion Cordea şi Tiberiu Marc au fost chemaţi în instanţă pentru vot multiplu, delapidare şi uz de fals, respectiv acuzaţii de poliţie politică, înainte de 1989.

În februarie 2010, deputatul PNL Mirel Taloş a făcut declaraţii publice pe subiectul votului multiplu de care s-ar face vinovat pedelistul Alexandru Mureşan, pe acea vreme secretar al organizaţiei municipale PDL şi director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Sălaj.

Taloş a prezentat ca dovadă listele electorale din care reieşea fapta respectivă. Mai exact, Alexandru Mureşan apărea la europarlamentarele din 7 iunie 2009 pe liste suplimentare în patru localităţi de pe Valea Someşului - Ileanda, Bălan, Băbeni şi Lozna.

Procesul în care Alexandru Mureşan este cercetat pentru vot multiplu, înregistrat la Judecătoria Jibou, a fost suspendat în luna iunie din cauza unei cereri de neconstituţionalitate invocate de acesta. Mureşan nu mai este director la APIA, dar din luna noiembrie, a preluat conducerea Casei Corpului Didactic.

Nereguli la Ambulanţă

Ion Cordea,  fostul şef de la Ambulanţă, este cercetat de DNA pentru că ar fi făcut deconturi false la combustibil. Recent, el a fost demis din funcţie. Scandalul în care a fost implicat Cordea a apărut în luna septembrie, după un control făcut de reprezentanţi ai ministerului Sănătăţii. Potrivit raportului, există neconcordanţe între datele înregistrate la sistemul 112 şi raportările Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Sălaj. Adică au fost decontate servicii medicale pentru persoane fictive. De asemenea, s-a decontat combustibil pentru curse neefectuate şi au fost plătiţi medici pentru gărzi, în perioada februarie-mai, care n-au fost efectuate.

În primă fază, cazul a ajuns pe masa procurorilor din Zalău, dar în momentul de faţă dosarul Cordea este instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie. După aproape trei luni de la dezvăluirile prezentate de oficialii ministerului Sănătăţii, Cordea a fost demis printr-un ordin al conducerii Direcţiei de Sănătate Publice Sălaj.

În timpul cercertărilor, dar şi post factum, Mureşan şi Cordea au refuzat să facă declaraţii referitoare la acuzele ce li aduceau, preferând „să lase justiţia să-şi facă datoria“.

Marc în luptă cu CNSAS

Poate cel mai mediatizat scandal din judeţ, ţinând cont de miza politică şi notorietatea „eroului principal“, l-a avut în prim plan chiar pe Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), acuzat de CNSAS că ar fi făcut poliţie politică. După un şir lung de procese, în 15 decembrie 2010, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, printr-o decizie irevocabilă, au respins cele constate de CNSAS.

„N-am făcut poliţie politică“

„Eu n-am contestat niciodată calitatea mea de fost ofiţer de informaţii. Dar am spus tot timpul că n-am făcut poliţie politică şi că nu am întreprins acţiuni prin care să lezez, pe nedrept, pe cineva“, a declarat Marc, pentru reporterul „Adevărul de Seară“, a doua zi după pronunţarea sentinţei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite