Cel mai bine plătit sălăjean a câştigat 28.000 de lei lunar: Află ce salarii au luat, pe timp de criză, unii sălăjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit datelor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, cel mai bine plătit sălăjean lucrează ca intermediar în comerţul cu ridicata. În topul salariilor urmează un angajat din construcţii, din industria prelucrătoare, din sănătate şi  din sistemul bancar.

Potrivit datelor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, un sălăjean a câştigat anul trecut, în plină criză economică, un salariu brut de 335.857 lei, adică o medie de aproape 28.000 de lei pe lună. Domeniul în care lucrează cel mai bine retribuit sălăjean este cel de „activităţi de intermediere în comerţul cu ridicata“. Analistul economic Emanoil Gârdan spune că, de fapt, este vorba despre un comisionar care a intermediat un contract între doi parteneri, societăţi comerciale. „Suma înregistrată la Finanţe reprezintă, de fapt, comisionul încasat pentru intermedierea respectivului contract, minus dările către stat“, susţine Gârdan. Pe locul doi în top este un sălăjean care lucrează în construcţii şi care anul trecut a avut un salariu brut de 213.389 lei.


Platforma industrială dă cele mai multe salarii mari


Topul 10 al celor mai mari salarii din Sălaj este dominat, însă, de anagajaţii din industria prelucrătoare. „Cel mai probabil sunt persoane cu funcţii de conducere la TenarisSilcotub“, crede analistul economic. Şase din primii zece aparţin acestui domeniu de activitate, cu salarii brute obţinute în 2009 cuprinse între 120.000 de lei şi aproape 200.000 de lei. Ca venit brut mediul lunar, asta înseamnă salarii între 16.000 şi 10.000 de lei.

Angajat din Sănătate, cu salariu de peste 15.000 de lei pe lună


Surpriza topului este, însă, plasarea pe poziţia a cincea a unui salariat din Sănătate, care a câştigat anul trecut nu mai puţin de 185.056 lei, adică o medie de 15.421 lei pe lună. Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Claudiu Bârsan, crede că este vorba despre un medic legist, această specializare fiind cea mai bine retribuită din sistemul sanitar, dar a admis că la o astfel de sumă ar fi putut ajunge şi un cabinet de medicină primară (medicii de familie), cu un număr mai mare de pacienţi pe listă.


Sistemul bancar are un singur reprezentant printre cei mai bine plătiţi sălăjeni. Acesta ocupă poziţia a noua cu 122.000 de lei, adică aproximativ 10.000 de lei pe lună.


Declaraţie:

Salarii diferite în acelaşi domeniu

Analistul economic spune că în acelaşi domeniu apar diferenţe mari între salarii şi explică de ce. „Faptul că un bugetar, să zicem un medic, apare în acest top evidenţiază o mare problemă a sistemului sanitar: diferenţele foarte mari între salariile mici, de 500, 600 de lei, şi salariile de top“, susţine Emanoil Gârdan.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite