Cei mai periculoşi sălăjeni în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Reizmiveş condamnat la zece ani şi opt luni pentru viol şi evadare
Alin Reizmiveş condamnat la zece ani şi opt luni pentru viol şi evadare

27 de sălăjeni sunt căutaţi de poliţişti de ani buni pentru infracţiuni grave. Tâlhari, violatori, traficanţi de persoane, persoane condamnate pentru înşelăciune. Acuzaţii se sustrag de la executarea pedepselor, aşteptând, cel mai probabil în străinătate, prescrierea faptelor.

În aşteptarea prescrierii pedepselor, 27 de sălăjeni, condamnaţi definitiv pentru infracţiuni grave, se ascund de poliţiştii care îi caută pentru a-i duce la închisoare. Cei mai mulţi dintre ei, şapte la număr, sunt condamnaţi pentru tâlhărie, patru sunt pentru înşelăciune, doi pentru tentativă de omor, tot doi pentru trafic de persoane, patru pentru furt, dar sunt şi sălăjeni care au scăpat până acum nepedeptiţi şi pentru ucidere din culpă sau viol.

Cu toate că numele lor, însoţit de fotografie, este postat pe site-ul Poliţiei Române, cei 27 se bucură de libertate chiar dacă pe numele lor a fost emis mandat de arestare, în unele cazuri, chiar şi de mai mulţi ani de zile. „Cei mai mulţi dintre ei se ascund în străinătate şi stau acolo în aşteptarea prescrierii pedepsei”, ne explică situaţia avocatul Balogh Robert. Potrivit acestuia, executarea pedepsei se prescrie după scurgerea unei perioade de timp de la pronunţarea deciziei de condamnare, iar dacă infractorul respectiv a stat suficient de bine ascuns scapă de închisoare.

„Chiar şi pentru viol în formă calificată, unde pedeapsa merge până la 20 de ani de închisoare, executarea se prescrie după 15 ani. Sunt şi pedepse, mai mici, pentru care prescrierea se face după 10 ani, după opt, după cinci sau chiar după numai trei ani, asta în funcţie de durata pedepsei aplicate”, precizează avocatul.

Aşa se face că violatori precum Alin Rezmiveş, din Năpradea, condamnat la 10 ani şi opt luni pentru viol şi evadare, esti liber şi la această dată. Aceeaşi soartă blândă o au şi sălăjeni condamnaţi pentru trafic de persoane, sau chiar de minori. Este vorba despre Alexandra Podar, din Someş Odorhei (condamnată pentru trafic de persoane) sau despre Matyus Miklos din Jibou (condamnat pentru trafic de minori).
Szabo Ervin, din Dobrin, se ascunde după ce pe numele său a fost emis mandat de arestare pentru ucidere din culpă, alţi doi sălăjeni fiind căutaţi pentru tentativă de omor.
Cea mai frecventă infracţiune cu autori fugari pare să fie, în Sălaj, tâlhăria. Şapte sălăjeni sunt căutaţi pentru a-şi ispăşi pedeapsa dispusă după ce au fost găsiţi vinovaţi de instanţă pentru astfel de acte. Cei mai mulţi sunt de etnie romă.

Alexandra Podar condamnată pentru trafic de persoane

Daţi în urmărire şi prin Interpol

O parte din sălăjenii căutaţi pentru a-şi ispăşi pedepsele în închisorile din ţară sunt daţi şi în urmărire internaţională, prin celebrul Interpol.  Este şi cazul violatorului Alin Rezmiveş, din Năpradea.  Potrivit poliţiştilor, acesta a fost închis, pentru o perioadă,  la Penitenciarului Satu Mare, dar în anul 2003, a reuşit să evadeze.

La scurt timp  după evadare a recidivat, făcând o nouă victimă. „Imediat după evadare, sălăjeanul a acostat o minoră, chiar din Satu Mare, şi a forţat-o să întreţină relaţii sexuale. Din 29 octombrie 2003, infractorul a fost dat în urmărire internaţională şi are de executat o pedeapsă de 10 ani, pentru viol, şi încă opt luni pentru evadare”, explică Sorin Roşca, ofiţer în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Sălaj.

Tot în urmărire internaţională a fost dat şi Silviu Torgie, din Crasna. În  2001, el a făcut scandal într-un bar din satul Stârciu, i-a agresat pe cei din local şi a reuşit să fugă cu 800.000 de lei vechi şi bunuri în valoare de aproape un milion de lei (tot vechi). După un proces îndelungat, Torgie a primit doi ani şi şase luni de închisoare, dar s-a făcut nevăzut. Din 2005, pentru că nu a fost găsit de poliţiştii români care-l căutau pentru a-l duce să-şi ispăşească pedeapsa, el este dat în urmărire internaţională. Conform actualului Cod Penal, Silviu Torgie ar mai trebui să stea ascuns maximum doi ani, întrucât executarea pedepsei lui se prescrie, cu aproximatie, în 2013.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite