Cei mai mulţi de 10, dar şi cei mai mulţi respinşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţin de 80 la sută dintre candidaţi au promovat bacalaureatul, însă nouă dintre ei au reuşit să obţină media perfectă: 10. Promovabilitatea din acest an este mai mică decât cea din anii trecuţi cu aproape zece procente, fapt compensat, însă, de cel mai mare număr de medii de zece din ultima perioadă: nouă.

Aproape 80 la sută dintre candidaţii din Sălaj au promovat anul acesta examenul de bacalaureat, faţă de o medie de promovabilitate de 90 la sută, înregistrată în anii anteriori. Preşedintele Comisiei judeţene de bacalaureat, Mirel Matyas, pune acest lucru pe seama faptului că în acest an nu s-au mai dat note la oral, care până acum urcau foarte mult mediile, situaţie în care mulţi candidaţi nu au reuşit să obţină din notele de la probele scrise o medie de cel puţin 6, necesară promovării.


Record de contestaţii


Faptul că notele mai mici de la scris n-au mai fost compensate anul acesta de notele mari de la oral a dus la o avalanşă de contestaţii, cele mai multe formulate de candidaţii aflaţi la limita promovabilităţii şi care speră, astfel, să obţină câteva sutimi în plus prin care să-şi asigure media 6. Potrivit lui Matyas, în cele opt centre de examen din judeţ au fost depuse 484 de contestaţii, mai mult decât dublu faţă de anii trecuţi. Cele mai multe, 183, au fost depuse pentru proba la matematică, după care urmează limba şi literatură română, cu 172. Lucrările vizate de contestaţii vor fi recorectate astăzi şi mâine la centrul special constituit la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu“ din Zalău, iar notele finale vor fi afişate joi, 8 iulie.


Record şi la medii de 10


În ciuda faptului că absolvenţii de liceu din acest an au fost dezavantajaţi de lipsa notelor de la oral, în judeţ au fost înregistrate nouă medii de 10. Cele mai multe medii de 10, şapte, au fost obţinute de absolvenţi ai Colegiului Naţional „Silvania“ Zalău. Este vorba despre şefa de promoţie, Antonia Abrudan, şi de Paula Cotoi, Iulia Marianciuc, Ovidiu Marincaş, Codruţa Pop, Ioana Sabău şi Timea Sojka. La cei şapte candidaţi de 10 de la CNS se adaugă unul de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai“ Zalău, Florina Chişiu, şi unul de la Liceul Teoretic, Ioana Silaghi.


Pe Antonia Abrudan, fiica inspectorului general şcolar Sălaj, Ioan Abrudan, media 10 de la bac nu o ajută foarte mult la admiterea la facultate şi asta pentru că ea ales să devină studentă la Medicină Dentară în Cluj, unde se dă examen la biologie şi chimie, fără să conteze deloc media de la bacalaureat.


Aceeaşi cale a ales-o şi Codruţa Pop, care nu va putea profita de media 10 de la bac pentru că vrea să se facă medic stomatolog, ceea ce presupune examene de admitere din chimie şi biologie. Media „perfectă“ de la bac o va ajuta, însă, pe Timea Soijka. Ea a ales să se înscrie la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş – Bolyai“ din Cluj Napoca, unde media de la bacalaureat are o pondere de o treime din media de admitere, celelalte două treimi fiind date de media de absolvire a liceului, 9,88 în cazul Timeei.

Citiţi şi Constanţa: Fiica afaceristului Vasile Sponti a luat bacalaureatul cu nota 10

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite