Ceferiştii din Sălaj au blocat opt trenuri în gări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

300 de acari, împiegaţi de mişcare şi casieri au încetat lucrul astăzi, între orele 7.00 şi 9.00. Greva angajaţilor de la calea ferată a afectat circulaţia a şase trenuri de persoane şi a două marfare, oprite timp de două ore în gările din Zalău, Sărmăşag, Ileanda, Gâlgău şi Borla.

Trenul personal Jibou–Satu Mare a ajuns în gara din Zalău în această dimineaţă la 7.33 şi a rămas pe linie până la ora 9.00, pentru că impiegaţii de mişcare şi acarii de serviciu au refuzat să facă manevrele necesare pentru plecarea trenului spre Satu Mare. În aceeaşi situaţie a fost şi personalul Sărmăşag–Jibou, ajuns în gara din Zalău la 7.53.

Grevă de două ore

Angajaţii de la Mişcare, acarii, impiegaţii, dar şi cei de la Comercial, casierele, au fost între orele 7.00 şi 9.00 în grevă de avertisment. „Din decembrie tot solicităm încheierea unui contract colectiv de muncă. Nu cerem majorări salariale, doar un contract colectiv pentru 2011. Pentru că în 4 februarie s-au încheiat negocierile cu conducerea companiei fără niciun rezultat, am declanşat conflictul de interese. Greva de avertisment de astăzi este prima acţiune. În funcţie de ce întâmplă astăzi, ar putea urma şi altele”, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“ Marius Mureşan, vicepreşedintele Sindicatului „Libertatea”, ce reuneşte lucrătorii de la Mişcare şi Comercial din Regionala Cluj.

Liderul sindical spune că angajaţii CFR pe care îi reprezintă au salarii modeste, cuprinse între 700 şi 1.400–1.500 de lei. Salariaţii sunt nemulţumiţi deoarce au auzit că se doreşte o diminuare a acestor venituri. „Ne tot spun că o să ne dea bonuri de masă în compensare. Dar de doi ani şi jumătate auzim asta şi nu se întămplă nimic”, susţine unul dintre ceferişti.

Potrivit liderul sindical, la protestul de astăzi au participat aproximativ 300 de angajaţi din Sălaj.

Navetiştii nu au fost afectaţi de protest, pentru că cei mai mulţi au ajuns cu bine la Zalău. Călătorii care au avut trasee mai lungi fie şi-au continuat drumul cu alt mijloc de transport, fie au pierdut vremea în oraş până la ora 9.00. Este şi cazul Veronicăi Sârcă. Ea ar fi vrut să meargă la Supuru de Jos, cu trenul de 7.38, dar a aflat abia în drum spre gară, de la radio, că e grevă şi s-a întors acasă. „Nu am ştiut nimic de grevă până în această dimineaţă. Am făcut degeaba un drum până la gară. Dar, asta e! Dacă oamenii au probleme...”, spune resemnată femeia.

Opt trenuri „trase pe dreapta”

Pe lângă cele două trenuri blocate la Zalău, în gările din judeţul Sălaj au mai fost oprite alte şase trenuri. Cele mai multe trenuri blocate au fost în gara din Sărmăşag. Aici au staţionat pe perioada grevei de avertisment trenurile personale Sărmăşag–Marghita, Sărmăşag–Secuieni Bihor şi Sărmăşag-Jibou. În Gara Ileanda a fost oprit acceleratul Cluj–Baia Mare, iar în Gâlgău şi Borla câte un tren marfar.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite