„Ceaţa“ este la Zalău până în 5 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicul din Zalău va putea admira în următoarele zile operele a 18 artişti din Franţa, Anglia, Germania şi România. Expoziţia, intitulată generic „Ceaţa“, reprezintă rezultatul unui proiect artistic la care au colaborat Centrul Cultural Francez,  Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca şi Asociaţia Art in Situ Roche sur Crane (Franţa).

Directorul Muzeului de Artă Ioan Sima, Szabo Attila, spune că vernisajul „Ceaţa/Fog/ Brouillard“ reprezintă o premieră pentru spaţiul artistic românesc. „Îi invităm pe toţi cei care iubesc artele plastice să participe la vernisajul de mâine, de la ora 16.00. Cu siguranţă vor avea ce vedea, deoarece vorbim de un proiect extrem de complex, la care s-a lucrat încă din 2006“, spune  Szabo. Expoziţia va rămâne la Zalău până în 5 decembrie.

18 artişti adunaţi în „Ceaţă“

În lucrările lor, artiştii au ales să trateze tema ceţii şi au căutat să descifreze şi să releve publicului toate accepţiunile acestui fenomen, dincolo de caracterul ei strict meteorologic. Proiectul propune o cercetare a multiplelor sensuri figurate ale ceţei şi o abordare a temei pe multiple nivele de semnificare de la efectul vizual plastic până la manipulările politico-ideologice  prin mass-media la care suntem supuşi, adică „băgaţi în ceaţă“.

 „Ceaţa este un simbol al nedeterminatului, poate fi identificată cu misterul lumii, cu starea de vălmăşag dinaintea creaţiei, starea de tranziţie între viaţă şi moarte, sau o formă premergătoare de manifestare a divinităţii. În artă, fenomenul de ceaţă a fost exploatată intens vizual cu argumente filosofice diferite de la pictura extrem-orientală la impresionişti, pănă la efectele de blurare din pictura contemporană“, explică Andor Komives, curatorul expoziţiei şi profesor la Universitatea de Arte Vizuale şi Design Cluj Napoca.
 
Schimb de experienţă artistic

Pe lângă aspectul strict artistic al proiectului, „Ceaţa/Fog/ Brouillard” se doreşte a fi şi un demers de dezvoltare a capacităţii de acceptare, toleranţă şi cunoaştere în context cultural specific Europei unite. Totodată, iniţiativa Centrului Cultural Francez şi a Universităţii de Arte din Cluj Napoca reprezintă şi o încercare de deschidere a unor noi punţi de legătură şi colaborare între artişti din România şi „omologii“ lor din Franţa şi din alte ţări europene.


Elemente de pictură, grafică şi sculptură

„Suntem onoraţi de faptul că artiştii implicaţi în acest proiect au ales Zalăul pentru vernisajul naţional. Publicul va putea admira lucrări diferite, de la pictură şi grafică, până la elemente de sculptură şi arhitectură“, mai spune Szabo Attila.

Cifră – 18 artişti din patru ţări vor expune, mâine, la Zalău

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite