Ce trebuie să faci pentru a beneficia de şomaj după absolvire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Sârca spune că este esenţial ca absolvenţii să se încadreze în termenul de 60 de zile
Romeo Sârca spune că este esenţial ca absolvenţii să se încadreze în termenul de 60 de zile

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de şase luni dacă se înregistrează la AJOFM în maximum 60 de zile de la data absolvirii.

Potrivit informaţiilor primite de la Romeo Sârca, directorul AJOFM Sălaj,  termenul de 60 de zile se calculează în funcţie de data absolvirii înscrisă pe diplomă. "Dacă pe diploma de absolvire nu este scrisă o dată, ci o lună, spre exemplu iunie 2012, termenul se calculează începând cu data de 1 iulie şi expiră în 29 august", explică Sârca.

Indemnizaţie se acorda pe o durată de şase luni şi este în cuantum fix de 250 de lei pe lună. Pe durata celor şase luni, absolventul beneficiază şi de servicii gratuite de informare, consiliere, orientare profesională în vederea angajării.

Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, urmează o formă de învăţământ.

În situaţia în care absolventul se încadrează în cursul celor 60 de zile, pe o perioadă mai mare de 12 luni, cu program normal de lucru , el beneficiază de o primă de angajare în valoare de 500 lei.
   
Absolvenţii cărora li s-a deschis dreptul la indemnizaţia de şomaj şi se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor de şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, conform legii, pană la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s -ar fi angajat. Sumele cuvenite se acordă la sfârşitul primului an de activitate în muncă. De asemenea, absolvenţii cărora li s-au deschis dreptul la indemnizaţia de şomaj beneficiază şi de prima de angajare, în valoare de 500 lei.
   
Actele necesare pentru înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă:

- act de identitate (copie şi original);
- act de studiu sau adeverinţă din care să rezulte data absolvirii (copie + original);
- certificat de naştere (copie + original);
- certificat căsătorie, divorţ – unde este cazul (copie + original);
- adeverinţă de la medicul de familie cu menţiunea „apt muncă”.


Subvenţii pentru angajatorii care încadrează absolvenţi

Chiar dacă, în acest moment, nu sunt bani pentru astfel de subvenţii, Romeo Sârca reaminteşte că angajatorii beneficiază se subvenţionarea locurilor de muncp oferite absolvenţilor. Subvenţia este de 500 de lei pe lună, pe o perioadă de un an, pentru absolvenţii de 10 clase sau ai şcolilor de arte şi meserii,  de 600 de lei pe lună pentru absolvenţii de liceu şi de 750 de lei pe lună pentru absolvenţii de facultate. Angajatorii care încadrează absolvenţi sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin trei ani de la data încheierii contractului de muncă. Dacă încetează raporturile de muncă sau de serviciu anterior mai devreme de trei ani sunt obligaţi să restitue, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, sumele încasate pentru fiecare absolvent plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României in vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite