Ce taxe plătesc locuitorii Zalăului în 2011?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxele şi impozitele locale în municipiul Zalău au rămas la fel ca în 2010.Contribuabilii care se grăbesc să-şi achite taxele până în 31 martie vor beneficia de o reducere cu 10 la sută. De reduceri semnificative beneficiază şi familiile cu venituri mici.

Aleşii locuitorilor din Zalău au decis să nu majoreze taxele şi impozitele locale pentru 2011, acesta fiind al doilea an consecutiv în care dările către bugetul local rămân neschimbate.

Criza „a  îngheţat” taxele locale

„Am hotărât să nu aplicăm majorări ale taxelor şi impozitelor, dată fiind actuala situaţie socio-economică. Preferăm să păstrăm la acelaşi nivel taxele, iar astfel sperăm într-un grad mai bun de colectare. Nu ne-am dorit să-i punem pe contribuabili în situaţia de a nu-şi mai  permite să-şi achite obligaţiile faţă de bugetul local”, explică Radu Nistorescu, city managerul Zalăului.

În anul precedent, aproximativ  7500  dintre  contribuabili au uitat să treacă pe la ghişeele Serviciului de Taxe şi Impozite Locale.

Potrivit informaţiilor primite de la Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei, în momentul de faţă, 14 la sută dintre contribuabilii, persoane fizice, nu şi-au plătit impozitul pe clădiri şi taxa pe mijloacele de transport, iar 22 la sută nu au achitat impozitul pentru teren.

Impozit de 200 de lei pentru apartament şi maşină

Un locuitor din municipiul Zalău care deţine un apartament de 70 de metri pătraţi, construit după 1990, în centrul oraşului (zona de impozitare A), ar trebui să plătească un impozit pe clădire de aproximativ 140 de lei, adică 2 lei pe metru pătrat. Pentru o maşină cu capacitatea de 1600 de cmc, o Dacia Logan, spre exemplu, proprietarul va plăti 64 de lei.

Proprietarii de terenuri intravilane vor plăti, în funcţie de zona de impozitare în care este situată parcela, un impozit cuprins între 0,65 şi 0,15 lei pe metru pătrat. În aceste condiţii, proprietarul unui de teren de 500 de metri pătraţi situat într-o zonă centrală, va plăti un impozit de 325 de lei.

Reduceri pentru buni platnici şi familii nevoiaşe

Contribuabilii care se vor grăbi să-şi achite taxele până la 31 martie, se vor bucura de o reducere de 10 la sută. De reduceri semnificative, cuprinse între 10 şi 50 la sută, în funcţie de numărul de membri ai fiecărei familii, vor beneficia şi persoanele ale căror venituri familiale lunare sunt mai mici decât salariul minim pe economie ori constau în exclusivitate din indemnizaţie de şomaj sau ajutor social.

Cifră:

40.178
de plătitori de taxe şi impozite sunt înregistraţi în municipiul Zalău.


Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite