Cazul infirmierei ucise la Roma, dezbătut în presa italiană de un zălăuan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul italian „La Repubblica“ l-a contactat pe zălăuanul Horia Cicortaş, preşedintele unui forum, stabilit în Italia, în cazul uciderii infirmierei Maricica Hăhăianu. Presa din România şi cea din Italia au dezbătut pe larg subiectul, părerile fiind împărţite. Întrebat a fost şi preşedintele Forumului Intelectualilor Români din Italia (FIRI), Horia Cicortaş, care, întâmplător, este din Zalău.

Cotidianul italian „La Repubblica“ l-a întrebat pe Horia Cicortaş dacă asociaţiile românilor sunt de părere că acest episod oglindeşte un rasism anti-românesc. Preşedintele FIRI nu crede că sentimentul de ură sau xenofobie în rândul italienilor faţă de români ar fi generalizat.

„O parte importantă a opiniei publice din Italia manifestă tot mai multă suspiciune şi teamă, uneori fondate, alteori dinadins întreţinute, faţă de cetăţenii de origine română. Cazul Maricicăi, deşi are componente care ţin de discriminarea etnică, nu cred că poate fi redus la rasism. Ce mi se pare mai simptomatic şi îngrijorător este fenomenul «microbist» al susţinătorilor agresorului în momentul arestării sale, diametral opus cazurilor similare de arestare a inculpaţilor români, care, în câteva cazuri, au riscat linşajul“, a explicat Cicortaş, pentru „Adevărul de Seară“.


„Sentimentele sunt amestecate“

Horia Cicortaş mai spune că uciderea Maricicăi Hăhăianu a reactivat o tensiune aparent diminuată în ultimul an, în privinţa relaţiei societăţii italiene faţă de imigranţii români.

„În sânul comunităţii româneşti sentimentele sunt amestecate, de la un vag «uite, s-a întâmplat o tragedie în care, în sfârşit, nu mai e trecută cu vederea», până la reacţii şi comentarii mai mult sau mai puţin ranchiunoase, frustrante, violente la adresa Italiei şi a italienilor. Opinia publică italiană, cu excepţia unor exaltaţi, este de partea victimei. Chiar şi mama asasinului involuntar a spus că fiul ei trebuie să plătească pentru fapta comisă“, a mai spus preşedintele FIRI.

Este optimist


Însă Horia Cicortaş rămâne optimist. El crede că dialogul, cunoaşterea reciprocă şi colaborarea previn multe din fenomenele sociale de intoleranţă sau „indigestie“, cu care nu se confruntă doar Italia, ci Europa, în general.

„Cei mai mulţi dintre românii stabiliţi în Italia se simt bine aici, duc un trai demn şi îşi văd de treabă fiind apreciaţi de localnici. Există, însă, cum bine ştim, zone obscure în societatea românească, fenomene de devianţă care îşi au rădăcinile în România. De aceea, dacă în ţară lucrurile nu se vor aşeza pe făgaşul normalităţii, cei plecaţi, dar şi cei rămaşi, vor avea mai mult de suferit“, a mai afirmat preşedintele FIRI.

Infirmiera Maricica Hăhăianu a fost ucisă în urmă cu câteva zile într-o staţie de metrou din Roma. Agresorul ei, Alessio Burtone, a fost arestat.

Prejudecăţile negative ne trag în jos


Horia Cicortaş spune că prejudecăţile pozitive trebuie să le echilbreze pe cele negative. „Noi suntem acum cunoscuţi ca un popor de hoţi, violatori şi curve. Până la atingerea echilibrului, va fi greu să avem şi să cerem dreptate, pentru simplul fapt că în spatele nostru nu vom avea o cetate fortificată, ci o mlaştină dominată de politicianism şi lehamite“, susţine tânărul din Zalău.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite