FOTO Cazul bărbatul împuşcat la Pustă Vale, în atenţia premierului Victor Ponta. ONG-urile rome strigă "discriminare" şi "execuţie"!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasi Robert, preşedintele Fundaţiei "Şanse Egale"
Vasi Robert, preşedintele Fundaţiei "Şanse Egale"

Lideri ai mai multor organizaţii ale romilor din Sălaj şi din ţară au venit ieri la Zalău pentru ale transmite reprezentanţilor presei, dar şi ai instituţiilor publice punctul lor de vedere asupra incidentului de sâmbătă, în care un tânăr de 26 de ani din Pustă Vale şi-a pierdut viaţa, împuşcat de un poliţist. Cazul a ajuns şi în atenţia premierului Victor Ponta.

După cum era de aşteptat, liderii ONG-urilor rome au început seria acuzaţiilor după incidentul de sâmbătă seara de la Pustă Vale, unde un tânăr de 26 de ani, suspect într-un caz de furt de fier vechi, a fost împuşcat mortal de un poliţist din Şimleu, în urma unei altercaţii dintre cei doi. Ei au organizat, ieri, o întâlnire cu reprezentanţii presei locale şi cu cei ai Poliţiei, jandarmeriei şi ai Instituţiei Prefectului, în care l-au acuzat, din start, pe poliţistul care a tras asupra victimei de discriminare dar – şi mai grav – că l-ar fi „executat” pe bărbat, împuşcându-l pe la spate.

Lideri ai unor ONG-uri rome din Constanţa, Cluj şi Sălaj s-au întâlnit ieri la Zalău

CLICK AICI PENTRU GALERIE


Cel mai virulent în acuzaţii a fost preşedintele Fundaţiei „Şanse Egale”, Vasi Robert, autorul teoriei potrivit căreia bărbatul mort „nu a fost împuşcat, ci executat”, pentru că – susţine acesta – poliţistul a tras în momentul în care bărbatul se afla cu spatele la el, ceea ce ar exclude, în opinia sa, ipoteza legitimei apărări. Mai mult, Vasi Robert susţine că între comunitatea de romi din Sălaj şi Poliţie ar exista probleme mai vechi, el vorbind despre un caz de la Ileanda, unde „se presupune că un angajat al Poliţiei a dat foc unor case ale romilor”, despre un alt caz de incendiere de la Cuceu, unde reprezentanţii romilor sunt nemulţumiţi de peseapsa aplicată vinovatului (trei ani de închisoare cu suspendare), dar şi despre incidentul în care a fost implicat în urmă cu câţiva ani primarul din Jibou care, însoţit de un poliţist comunitar, ar fi bătut o persoană de etnie romă.


Reproşurile liderului romilor sălăjeni s-au îndreptat şi înspre Instituţia Prefectului, care nu s-ar fi implicat suficient în rezolvarea problemelor acestei etnii, dar şi înspre presă, care l-ar fi catalogat, pe nedrept, ca „hoţ” pe bărbatul împuşcat sâmbătă.


Vasi Robert a anunţat că a depus deja, în numele familiei victimei, o plângere penală împotriva poliţistului, şi că a şi angajat un avocat care să susţină cauza în instanţă.


La rândul său, Mirela Faitaş, liderul Alianţei Civice Democrate a Romilor din Sălaj, s-a declarat revoltată cu privire la numărul mare de „mascaţi” prezenţi în comunitatea din Pustă Vale în zilele ce au urmat incidentului, aceştia însoţindu-i pe poliţiştii de la Criminalistică sosiţi la faţa locului pentru cercetări. „Pentru două poze nu era justificată o prezenţă atât de mare a forţelor de ordine. N-au făcut decât să-i tulbure pe membrii comunităţii, femei şi copii” – susţine ea.


Lucruri de reproşat a avut, ieri, şi un reprezentant al comunităţii din Pustă Vale, Marin Trandafir Roz, verişor primar al victimei, care a afirmat şi el că poliţistul l-a împuşcat pe vărul său „din spate, ca pe un câine”.


„Un poliţist în România trebuie respectat, indiferent că merge într-o comunitate de romi sau în una de români”


Prezentă la întâlnire, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a explicat cum s-a petrecut incidentul şi cum a ajuns victima să fie împuşcată în spate. Mai exact, după mai multe încercări de a-l reţine pe suspect pentru a-l duce la secţie, „acţiunea” s-a mutat în curtea unei case din localitate, unde tânărul fugise pentru a scăpa de poliţistul pornit pentru a doua oară în urmărirea sa. Acolo, victima aluat, se pare, o piatră, iar în momentul în care a aruncat-o spre poliţist acesta a reacţionat şi a tras cu arma din dotare în direcţia agresorului. Până să-l atingă glonţul, victima a apucat să se întoarcă, dorind să fugă, probabil, după ce-l va fi lovit pe poliţist.


La acuzaţiile liderilor romi referitoare la presupusa „discriminare” şi „executare” în cazul de la Pustă, reprezentantul IPJ a declarat că nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă victima ar fi oprit la semnalul poliţistului. „Un poliţist în România trebuie respectat, indiferent că merge într-o comunitate de romi sau în una de români. La semnalul poliţistului, nu mai faci un pas. Dacă nu opreşti, poate să tragă”, precizează ea.


Cazul, în atenţia cancelariei prim-ministrului Victor Ponta


Subprefectul Judeţului, Lucian Băican, spune că acest caz este cunoscut chiar şi la nivel central. „Am fost sunaţi de unul dintre consilierii personali ai prim-ministrului Victor Ponta”, a precizat el. Referitor la neimplicarea în problemele romilor de care a fost acuzată, ieri, instituţia pe care o reprezintă, Băican a enumerat câteva dintre situaţiile în care etnicii romi din Sălaj au avut parte, probabil, de chiar mai multă atenţie decât populaţia majoritară.
Cercetările continuă în acest caz sub supravegherea procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. Oamenii legii caută să stabilească circumstanţele producerii acestui eveniment şi dacă poliţistul a respectat procedurile legale în vigoare.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite