Câţi bani se câştigă la alegerile parlamentare. Vezi cu cât vor fi plătiţi cei implicaţi în organizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizarea alegerilor parlamentare va costa, numai în Sălaj, peste 2.000.000 de lei, sumă din care cea mai mare parte se va duce pe plata membrilor birourilor locale din cele 311 secţii de votare din judeţ.

Potrivit datelor primite de la Oana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului judeţului Sălaj, suma totală alocată pentru organizarea alegerilor parlamentare judeţului nostru este de 2.070.000 de lei. Din această sumă, nu mai puţin de 1.570.000 de lei sunt rezervaţi pentru plata celor aproape 3.000 de sălăjeni care vor face parte din birourile electorale ale secţiilor de votare şi din cel de circumscripţie. Restul de 500.000 de lei este destinat cheltuielilor materiale – de genul celor cu amenajarea secţiilor de votare, cu deplasările care se fac în perioada alegerilor şi cheltuielile cu imprimeria.


Câţi bani primesc membrii birourilor electorale


Potrivit hotărârii de guvern care reglementează aceste cheltuieli, membrii Biroului Electoral de circumscripţie vor primi o indemnizaţie de 85 lei pe zi de activitate, începând cu data încheierii procesului-verbal de învestire, iar statisticienii, informaticienii şi personalul tehnic auxiliar care participă la efectuarea operaţiunilor generate de activitatea Biroului Electoral Central sau a celor de circumscripție vor primi o indemnizaţie de 65 lei pe zi de activitate.


Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora beneficiază de o indemnizaţie de 85 lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile iar membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare beneficiază de o indemnizaţie de 85 lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de 3 zile.
Membrii Biroului Electoral Central și de circumscripție, ai birourilor electorale din secțiile de votare, statisticienilor, informaticienilor şi personalului tehnic auxiliar al acestuia, care participă la realizarea operaţiunilor legate de desfăşurarea alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, precum şi personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor care este în misiune de pază pe perioada alegerilor li se asigură în fiecare zi de activitate 10 lei de persoană pentru băuturi răcoritoare, cafea și gustări.


Concurenţă pe şefia birourilor


Banii frumoşi care se fac la alegeri reprezintă o miză importantă pentru multe persoane. Dovadă şi numărul mare al celor care se înscriu pe liste pentru a intra în cărţi pentru funcţiile de preşedinte şi locţiitor ai birourilor electorale. La Zalău, spre exemplu, pentru cele 39 de de secţii câte au fost organizate, s-au înscris la primărie 117 persoane. Viitorii ocupanţi ai funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte în secţiile de votare vor fi stabiliţi prin tragere la sorţi, la Tribunalul Sălaj, până cel târziu în 24 noiembrie.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite