Capcanele din spitalele sălăjene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia de la Maternitatea Giuleşti a atras atenţia tuturor asupra neregulilor din spitale trecute până acum cu vederea, dar care pot da oricând naştere la tragedii. În unele spitale din Sălaj au fost găsite fire electrice neizolate. Alte nereguli descoperite de către pompieri: stingătoare cu termenul de valabilitate expirat şi lipsa marcajelor pentru căile de evacuare.

Nereguli găsite de pompieri

Cauza principală a dezastrului de la Maternitatea din Giuleşti putea oricând să provoace incendii şi în spitalele din Sălaj. La un control făcut de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) în luna februarie, pompierii au găsit instalaţii electrice neverificate, dar mai ales conductori electrici neizolaţi. Reprezentanţii ISU n-au vrut să spună despre care spital este vorba, însă potrivit unor informaţii neoficiale, ar fi vorba chiar şi despre Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

Conform reprezentanţilor ISU,  pompierii au găsit şi alte nereguli în spitalele din judeţ. Este vorba despre stingătoare cu termenul de valabilitate expirat, lipsă marcajelor pentru căile de evacuare, dar şi faptul că nu era asigurată funcţionarea la parametri proiectaţi a iluminatului de siguranţă.
Pentru neregulie constatate, spitalele au fost amendate, ne asigură reprezentanţii ISU. Norocul nostru este că, spre deosebire de cazul Giuleşti, în Sălaj nu a apucat să ia foc vreun spital.

De trei ori mai puţine asistente la neonatologie

Problema lipsei de personal, care a fost una dintre cauzele dezastrului de la Maternitatea Giuleşti, se regăseşte şi la Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean Zalău. Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt Codruţa Puşcaş, de saloanele cu bebeluşi născuţi la termen şi fără probleme medicale ar trebui să se ocupe, conform normativelor în vigoare, 17 asistente, organizate pe ture. Aici sunt încadrate, însă, doar cinci.

Situaţia nu este mai roz nici în compartimentul destinat copiilor născuţi prematur. Din cinci asistente câte ar trebui să fie aici, sunt încadrate în prezent doar două, adică una pe tură, fără să mai punem la socoteală faptul că trebuie să-şi ia şi câte o zi liberă. Este evident, prin urmare, că de copiii din incubatoare  se ocupă o singură asistentă, care n-ar avea voie, în principiu, să părăsească salonul nici măcar pentru a merge la toaletă.

Fără sistem de alarmare împotriva incendiilor

Secţia de Neonatologie nu este dotată cu sistem de alarmare împotriva incendiilor. Partea bună este, însă, că, după cum ne-a asigurat Codruţa Puşcaş, instalaţia electrică a fost refăcută în toată secţia în 2008, atunci când printr-uprogram al Băncii Mondiale spitalul a primit şi şapte incubatoare noi. Pe lângă aceastea, în secţie mai sunt alte patru incubatoare, nu foarte vechi şi acestea (fabricate în 2006).

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite