Cancerul, a doua cauză de mortalitate în Sălaj. Cum îl prevenim?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În secţia de oncologie a Spitalului Judeţean fac tratament zilnic zeci de pacienţi
În secţia de oncologie a Spitalului Judeţean fac tratament zilnic zeci de pacienţi

O campanie de informare cu privire la modul în care putem preveni îmbolnăvirea de cancer va fi demarată sâmbătă în judeţ. Campania este coordonată de către Direcţia de Sănătate Publică şi se va derula până la sfârşitul lunii noiembrie.

Potrivit informaţiilor primite de la DSP, cancerul reprezintă a doua cauză de deces la nivelul judeţului, după bolile aparatului circulator. Numai anul trecut au fost diagnosticate 80 de cancere colorectale, 76 bronhopulmonare, 69 de cancere mamare , 68 la stomac, iar în zona colului uterin, a corpului uterin şi a ovarelor, alte  78 de cazuri.
 
La nivel mondial, cancerul este responsabil de unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer şi 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala. Şi totuşi, potrivit DSP, 40 la sută din cancere pot fi prevenite. "Riscul de cancer, poate fi redus prin câteva măsuri simple: alimentaţie variată şi sănătoasă, menţinerea greutăţii corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer", precizează reprezentanţii instituţiei.

Aceste măsuri vor fi promovate, începând de sâmbătă, prin acţiuni stradale şi dezbateri organizate la nivelul de judeţ, dar şi în întreaga ţară.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite